pletenje prsticima

AKTIVNOSTI ZA NAJMLAĐE: PLETENJE PRSTIĆIMA

Pletenje prstima jednostavna je aktivnost za koju vam ne treba nikakav poseban pribor osim kakvog klupka vune ili konca. Ostatak magije odradit će dječji prstići. Prikladno je za svaku dob od pete godine na više. Ono što se ovom tehnikom dobije je uzorak širine dlana i neograničene dužine koji može postati ogrlica, šal, traka za kosu ili mala zmijica za igru. Nema roditelja koji će ostati ravnodušan na ovaj dječji rad i koji ga neće s ponosom nositi i čuvati. O dječjem osjećaju zadovoljstva ne treba ni govoriti. Kad osvijeste da su svojim rukama stvorili tako lijep i vrijedan komad, rado se vraćaju ovoj aktivnosti kako bi izrađivali poklone za širu obitelj i prijatelje ili ih podučili novoj vještini koju su savladali. Time raste i njihov osjećaj samopouzdanja i osjećaj za vrijednost onoga što su sami stvorili, zahvaljujući čemu uče cijeniti vrijeme, trud i rad drugih.

Vježba za finu motoriku kod djece

Koristi su mnoge. Sjedeći u miru neko vrijeme, nižući lančiće iz niti vune ili konca, kroz igru i stvaranje, djeca razvijaju finu motoriku, koncentraciju, motivaciju, upornost i strpljenje.

Pletenje prstima može duge vožnje autom učiniti podnošljivijima, kao i situacije koje iziskuju čekanje i mirovanje.

Jednostavne upute za pletenje prstima

Za početak je najbolje uzeti nešto deblju vunicu: djeci će olakšati i rezultati će biti brzo vidljivi, što je važan motivacijski faktor. Mogu se služiti i s nekoliko niti odjednom, držeći ih zajedno, poput jedne, i na taj način dobiti šareni uzorak. 

◾️ Radna nit razvuče se preko dlana s unutarnje strane, prilikom čega se kažiprstom pridržava duži ili kraći «repić» (ostaviti barem 20ak cm).

◾️ Oko svakog prsta se omota dvostruka očica izuzevši palac.

◾️ Donja očica ili petlja se potom prebacuje preko gornje. Malo im pomozite s prvim redom, on je uvijek najklimaviji, čak i najiskusnijim pletiljama ☺️

◾️ Prije namatanja novog reda, cijeli lančić koji se stvorio potisnite prema dlanovima. Na taj će se način zategnuti i učvrstiti.

◾️ Namotajte ukrug oko svakog prsta novi red očica. Oko prstića preko kojeg ide prva očica u novom redu ne mota se cijeli krug. Vrlo je intuitivno, pa ćete i sami to primjetiti.

◾️ Sve se ponavlja do one dužine s kojom je dijete zadovoljno. 

◾️ Rad se završava tako da se sve očice prebace na srednji prst, škarama se otkine još jedan duži repić koji prekida vezu s klupkom i on se provlači kroz sve petlje na srednjem prstu.

Video će vam pomoći sa snalaženjem, a prvim koracima koji eventualno ne uspiju najbolje, samo se slatko nasmijte i nastavite s druženjem. Rezultati će brzo biti vidljivi.

Ona djeca koja zavole ovu tehniku, često će pomoću nje izrađivati trakice različitih debljina i uzoraka, od čega se nakon nekog vremena može složiti zgodan patchwork.

Jelena Petković
infomjera@gmail.com

Dizajnerica pletiva koja stvari radi na svoj način, kao Antuntun. Sebe naziva anarhističnom pletiljom, zbog eksprimentalnog pristupa pletenju. Luduje s bojama i krojevima, ali s mjerom. Dovoljno da kreacije budu atraktivne za pistu i ulicu istovremeno. Da u njima ima i punka i francuskog šarma istovremeno. Da zbuni i samu sebe, jer ne zna ponoviti ništa što je do sada isplela. Nadjite je na Instagramu kao @mjera_

No Comments

Post A Comment