Djelila Hardaus emili naomi

BITI KREATIVAN NIJE HOBI, TO JE NAČIN ŽIVOTA (ILI KAKO SE VRATITI NA TRAČNICE)

 Moramo priznati da koliko god bili zaljubljeni u neku od kreativnih aktivnosti kojom se bavimo, ponekad dođe do zasićenja ili blokade. Pa tako prođe nekoliko dana a da ne uzmemo pletivo u ruke ili šivaća mašina počne da skuplja prašinu. Sve pripremite, optimizirate sve uslove za ugodan rad, zapalite mirisnu svijeću i prizovete dobre duhove, ali ne ide. 

Kada prođe još više vremena, počinjete da brinete ili osjećate nezadovoljstvo. A to je nešto što ne biste trebali raditi. Najvažnije je izbjeći taj pritisak jer vjerovatno nas je u ovu poziciju i dovelo to što smo previše radili i postali prezasićeni ili to što smo duže vremena držali fokus na samo jednoj stvari. 

 Zbog toga evo nekoliko ideja šta raditi da se vratimo na tračnice, odnosno da vratimo inspiraciju.

Izbjegnite ili smanjite pritisak

Pokušajte se opustiti i, ako ste u mogućnosti, uzmite pauzu od nekoliko dana. Jer ako krenete raditi nešto po svaku cijenu, samo ćete još više povećati stres. Sjetite se da je ovo prolazno i da ćete ubrzo ponovo raditi svoja umjetnička djela. 

Istražite nešto drugačije

Možda ste samo dugo vremena radili jedno te isto. Probajte neku novu šemu ili se inspirišite pretraživanjem na internetu. Pinterest i instagram su uvijek dobra ideja da, gledajući ono što volite, poželite i vi napraviti nešto slično i da vam inspiracija proradi.

Djelila Hardaus emili naomi

Podijelite priču sa drugim kreativcima

Znajte da niste jedini kojima se to dešava. Danas postoje mnoge zajednice na internetu prepune kreativaca koji su spremni u svemu pomoći. Budite pozitivni, pokrenite temu i razgovor, pokažite zanimanje za druge i odmah ćete se i vi osjećati bolje. Dobra ideja je i  poslušati neki podkast o temama koje vas zanimaju dok obavljate svakodnevne obaveze. 

Sredite zalihe materijala

Pregledajte, razvrstajte i posložite materijal koji imate u zalihama. Nevjerovatno je koliko pozitivno djeluje uredno i pregledno smješten materijal i radni kutak. Dok pregledate materijale možda vas neki i potakne da ga iskoristite i napravite nešto novo. Možda vas neko klupko vunice podsjeti na neki projekat koji ste odavno imali namjeru da napravite. A pored toga, usput ćete provjeriti čime raspolažete i da li trebate dopuniti zalihe i možda posjetiti prodavnicu u kojoj nabavljate materijal.  

Posjetite lokalnu prodavnicu materijala   

Obradujte sebe novim materijalom. Svi se osjećamo predivno kada se nađemo na mjestu punom divnih repromaterijala koje koristimo u izradi.  Odličan način za povratak inspiracije.  

Na kraju, prisjetite se svega što ste do sada napravili. I sjetite se koliko još novih stvari možete napraviti. Onaj džemper sa pletenicama koji vas je davno oduševio, ona divna suknja na faltne koja ima tako jednostavan kroj, preslatka traka za kosu koju ćete sigurno stalno nositi. Onda, šta čekate? 

 
View this post on Instagram
 

A post shared by @emili_naomi_

Đelila Hardauš
djeliladjokic@gmail.com

Đelila je izvrsna pletilja koja svoje spretne ruke upošljava na različite načine i ostvaruje svoju kreativnost kroz pletenje, kukičanje, šivenje, baštovanstvo... Njen rad možete pratiti na njenom Instagram nalogu @emili_naomi_

No Comments

Post A Comment