BRIOCHE ZA POČETNIKE: KAKO ISPLESTI ŠAL

Jedan od bodova u pletenju koji daje teksturu koja me najviše oduševljava jeste patent. Zbog toga sam ga vjerovatno i naučila među prvima. Međutim tek nedavno sam počela da istražujem malo više o tom bodu.

Na početku ću spomenuti ženu koja je 1976. godine počela svoje istraživanje o patent bodu, a to je Nancy Marchant. Ona je napisala da prvi tragovi patent boda koje je uspjela pronaći potječu iz 1840. godine. Zapravo postoji nekoliko načina pletenja kojima se dobije uvijek ista ili slična tekstura. Isto tako ćemo pronaći različite nazive kod pletilja, te ga neke zovu English rib, Fishermanꞌs rib ili Brioche. Uz ovo ide i mala napomena – iako se u literaturi i mustrama često “brioche” i “fishermans rib” smatraju jednim te istim bodom, to nije tako. Naime, dok se brioche/ patent bod radi sa navijutkom, fisherman’s rib je specifičan po tome što se očice dižu sa reda ispod, te je time možda teži za početnike. 

Ako uzmemo u obzir da se patent bod može raditi i sa dvije boje vidjećemo da je to jako zanimljiva i opširna tema, ali ovdje ćemo se zadržati na onom najjednostavnijem, običnom, rađenom sa jednom bojom i bez dodavanja ili oduzimanja petlji.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nancy Marchant (@nancymarchantbrioche)

Ovaj bod je odličan ako želite isplesti šal koji je toliko topao i udoban da ćete ga nositi stalno. Zbog toga što je spojen u krug nema potrebe za stalnim namještanjem te mu je to još jedna prednost. Ovo je moj favorit kojeg sam isplela bezbroj puta i svaki put bila prezadovoljna. 

Šal je pleten običnim patent bodom (eng. Brioche), u jednoj boji, koristeći ravne igle, a zatim spojen u krug. Patent bod daje jako debelu, rastezljivu tkaninu koja je odlična za zimske šalove. A jako je zgodna i jer je ista i sa lica i sa naličja. Isto tako je pogodna za muškarce, kao i za žene i djecu. A što je najvažnije jako je jednostavna za raditi. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anđela (@zivotjednoghobita)

Šal možete plesti i ako ste početnik, jer koristi samo pravu i krivu petlju, pletenje dvije petlje zajedno i navijutak.

Veličina: jedna veličina/odrasli (druge veličine se mogu dobiti izmjenom debljine vune ili namicanjem manjeg ili većeg broja petlji) 

Uzorak: nije bitan

Materijal: Na slici je šal pleten iglama debljine 5 mm i vunicom Tetex Menada (50g = 142m, 20 petlji u 10cm) Potrošeno cca 420 m za dužinu 150 cm. (tetex menada traži igle 3-3,5 mm).   

Vunica: Deblja vunica, možete koristiti bilo koju predviđenu za igle 3-5 mm. 

Igle: 5-7 mm (Radije koristite deblje igle jer ćete dobiti mekšu tkaninu. Savjet da uvijek koristite igle za dva broja deblje od preporučenih za datu vunicu)  

 – Makaze, igla sa tupim vrhom.

Uputstvo za izradu:

Nametnite 38 petlji. (vodeći računa da je broj nametnutih petlji paran, možete dodati više ili manje petlji) 

Patent mustra: 

Prvi tj. pripremni red: *navijutak, jednu petlju prebacimo na desnu iglu bez pletenja kao kad   radimo krivu petlju, slijedeću petlju pletemo pravo* (ponavljati *-* do kraja reda)

Drugi tj. ponavljajući red: *navijutak, jednu petlju prebacimo na desnu iglu bez pletenja kao kad radimo krivu petlju, dvije petlje pletemo zajedno* (ponavljati *-*  do kraja reda)

U nastavku ponavljamo samo drugi red do željene dužine, otprilike 150 cm za odrasle. Kada određujete dužinu imajte na umu da će se šal pri pranju sigurno još razvući.

(Napomena: ako vam se na početku bude činilo da negdje griješite ne brinite, jer je potrebno uraditi više redova da se mustra fino počne uočavati.)

Nakon što smo završili rad, koristeći iglu sa tupim vrhom  i pazeći da ne uvrnemo rad spojimo početak i kraj. Možete koristiti i neke druge metode spajanja, npr. heklati zajedno početni i krajnji šav. Šal možete oprati kako bi se petlje ljepše posložile ili odmah se umotati i u šetnju ne plašeći se zime. 

Đelila Hardauš
djeliladjokic@gmail.com

Đelila je izvrsna pletilja koja svoje spretne ruke upošljava na različite načine i ostvaruje svoju kreativnost kroz pletenje, kukičanje, šivenje, baštovanstvo... Njen rad možete pratiti na njenom Instagram nalogu @emili_naomi_

No Comments

Post A Comment