Dzejna Tojaga Instagram

INSTAGRAM REELS – KRATKI VODIČ

Neki prije neki malo kasnije ali vjerovatno ste svi već dobili novu Instagram opciju snimanja Reel videa. Šta je Reel video, kakav treba biti njegov sadržaj, zašto da ga koristite i kako vam može pomoći u otkrivanju nove publike/kupaca/fanova/prijatelja (nazovite ih kako vam najviše odgovara) otkrivam vam u nastavku, isključivo iz moje lične perspektive i iskustva. 

Šta je Reel?

U proteklom periodu bili smo svjedoci gigantskom rastu korisnika kineske aplikacije Tik-Tok. Instagram svako malo na određene aplikacije nam odgovori i ponudi alternativu na vlastitoj Instagram aplikaciji, a sve u cilju intenzivnijeg korištenja iste. Pa smo tako bili svjedoci nastanka IGTV-a kao odgovor na Youtube, Story-ja kao odgovor na Snapchat sa brojnim filterima i efektima, te nedavno Reel-a kao odgovor na Tik-Tok.

Reel je opcija snimanja vrlo kratkog videa (15-30 sekundi), ali tu se priča ne završava. Reel treba da bude smislen, da odašilje jasnu poruku, da je snimljen u ritmu muzike koja ide u pozadini, da je povezan sa sadržajem vašeg Instagram naloga, a sve to u vrlo kratkom vremenu do 30 sekundi. 

Kako snimati Reel video?

Najjednostavnije pomoću mobilnog telefona (ako vam je rezolucija loša, provjerite da li u postavkama vašeg telefona postoji opcija da promjenite rezoluciju kamere na HD rezoluciju). Kvalitet videa je mnogo bitan jer će Instagram prilikom uvoza videa oduzeti na rezoluciji i smanjiti je, pa ako vam je rezolucija loša, prilikom uvoza na Instagramu će biti lošija kao krajnji rezultat, a ako je visoko kvalitetna rezolucija, na Instagramu će biti dovoljno kvalitetna nakon uvoza. Video možete snimiti direktno na mobitel pa ga dodatno obraditi u nekoj od video aplikacija kao što je Splice ili InShot, a možete koristiti i alatke koje vam nudi sam Instagram (ubrzavanje videa, slow motion, filteri, tajmer, poravnavanje, stikeri, linije, slova, gif-ovi itd.). Moja preporuka, da ako želite da nam pokažete na koji način nešto radite, je da obradite video do momenta kada trebate dodati muziku, zatim uvezete video na Reel i dodate muziku koju vam nudi Instagram, kao i tekst koji biste možda željeli dodati. Sve tonove i muziku možete spasiti na način kao što spašavate i objave ili IGTV na Instagramu te poslije koristiti svoju spašenu listu muzike.

Ako ipak želite da nam pokažete sebe i snimate se u selfie modusu onda je sama Instagram aplikacija savršena za to, jednostavno uđite na Instagram, kliknite plusić, izaberite Reels opciju, sa lijeve strane imate sve alatke koje možete koristiti i koje su vam sasvim dovoljne da dobijete to što želite. Neke savjete koji su meni bili od koristi a tiču se upravo tih alatki sa lijeve strane pogledajte ovdje:

Šta objavljivati? 

Reel prije svega treba da ima poruku, da pruža neku vrstu koristi za onoga ko će ga pogledati, bilo da je to naučiti novu stvar, zabaviti se, nasmijati se, dobiti savjet. Treba da otvori mogućnost da budete otkriveni većoj i potpuno novoj publici, a opet u okvirima onoga šta predstavljate na Instagramu. Ne zaboravite da stavite svih 30 hashtag-ova na Reel objavu, i da je takođe postavite na svoj feed, jer će biti mnogo lakše za proboj dalje ako i vaša postojeća publika pogleda Reel. Reel se mjeri prvenstveno brojem pregleda ali i brojem lajkova, komentara, spašavanja, proslijeđivanja.

Ideje za Reel video

Ako se pitate šta snimati i uopšte objavljivati kao Reel, donosim vam neke ideje i trendove koje bi možda mogli iskoristiti ako odlučite da snimate Reel video. I ne zaboravite cilj je ne samo vašoj publici nego i vama da se zabavite i isprobate nešto sasvim novo.

– How to 

Za nas kreativce ova kategorija je nepresušan izvor za snimanje. Možete da demonstrirate kako da ispletete kablove, kako pletete u žakard tehnici, kako ušivate krajeve, kako vezete, demonstrirati kako napraviti očicu koja se ne koristi tako često itd. 

– Stop motion video

Video napravljen spajanjem velikog broja slika ili veoma kratkih videa. Možete ga koristiti kada želite da pokažete proces nastajanja ispletenog ili heklanog komada ili udahnuti život klupcima vune ili odjeće i da izgleda kao da je sve u pokretu.

 – Outfit kao i promjena outfita

Ako želite da pokažete šta ste sve ispleli ili kako se neki ispleteni ili heklani komad odjeće može kombinovati sa drugim komadima možda vam sljedeći Reels-i pruže ideju.

– Craft room 

Da li želite da pokažete kako vaš kreativni kutak izgleda ili proces preuređivanja dijela životnog prostora u kutak za vašu kreativnost? Samo naprijed jer sa takvim Reel-om zasigurno nećete pogriješiti. Priznaćete svi želimo to da vidimo i gledamo iznova. 

– Kako ja pletem ili heklam

Ovo je uvijek veoma interesantno vidjeti, jer svako ima svoj način i stil. Da li ste ljevak pa želite da nam pokažete kako to izgleda ili volite da pletete dok ležite ili šetate, u parku ili autu?

– Humoristični Reel

Smijeh liječi sve pa kao šlag na tortu na kraju, meni najdraža vrsta Reels-a koje volim da gledam i kojih mi nikada nije dosta. Možda nađete inspiraciju u jednom od njih pa ih napravite na svoj način:

Dzejna Tojaga
dzejna.tojaga@gmail.com
No Comments

Post A Comment