KAKO PLESTI ČARAPE (1. DIO)

Čarape su jedan od najstarijih odjevnih predmeta, datiraju još od starih Egipćana i Rimljana, a arheolozi su preteče čarapa pronašli čak u Kamenom dobu. Tokom povijesti, čarape su putovale od radišnih seljaka do dokonog plemstva, poprimajući različita značenja i simboliku, no uloga čarape do današnjeg dana ostala je ista: da mazi i pazi te štiti i grije naša stopala. 

Današnje čarape, pogotovo pletene, modni su izričaj, kombinacijama paleta boja i uzoraka nastaju prava mala umjetnička djela, no i dalje su u istoj službi kao od prvog dana.

Pletači poput mene opsesivno ih vole stvarati, jer jednom kada naučite plesti čarape, uvijek ćete imati šareno veselje ili minimalistički, jednostavni stil na iglama. Čarape su savršeni poklon za vaše najmilije, odličan izbor ako se bavite sportom ili planinarite, a ako ste možda kao ja, čarape su vaš “to go” izbor za osvježiti “monotoni outfit” , tj. kako bi moja kolegica po igli objasnila to u jednoj slici:

ANATOMIJA ČARAPE 

Pletena čarapa (kao i svaki drugi odjevni predmet) ima svoju “anatomiju”, te se prateći njenu anatomiju one i pletu. 

Manžetna – ona je ukras, ali i bitna stavka svake čarape. Najčešće se plete u kombinaciji prave i krive očice da bi dobili elastičnost.

Kako je svaka noga drugačija, dizajneri čarapa najčešće pišu standardnu mustru za manžetnu koja je K2P2 (plesti dvije očice pravo zatim dvije krivo) ili K1P1 (plesti jednu očicu pravo, pa jednu krivo). Ako vam takva manžetna ne odgovara, npr. ispadne vam labava, probajte ju plesti sa manjim brojem igle od ostatka čarape, i/ili kao K3P1. 

Nogavica – tijelo čarape. Nogavica je mjesto gdje se možete igrati sa raznim uzorcima. Colorwork tj. žakard, kablovi, čipka…nogavica je prilika da čarapa dobije unique personality 🙂 . 

Peta – u pletačkim krugovima, početnicima u pletenju čarapa poznata i kao Ahilova peta :). Peta je glavna i odgovorna za konstrukciju i fit čarape. Postoje više vrsta peta, svaka ima svoje pluseve i minuseve, a u nastavku ovog članka predstavit ćemo vam 3 najčešće pete i korak po korak kako se pletu.

Prsti – savršeni ovalni oblik je lako postići, no i tu možete pustiti mašti na volju. Postoje 2 standardna načina kako zatvoriti prste, koje ćemo obraditi u nastavku članka. 

U današnje vrijeme čarape se rade od manžetne prema prstima (cuff down) ili od prstiju prema manžetni (toe-up). Najčešći izbor pada na kružno pletenje, iako postoje načini da čarapu napravite i ako pletete ravno, te spojite rad u tubu. 

IZBOR MATERIJALA I IGALA 

Izbor pređe:

Dok su se u prošlosti čarape plele najčešće od čiste vune, danas, zahvaljujući napretku u tekstilnoj tehnologiji, imamo savršenu vunicu za čarape, takozvanu sock yarn. Takva vunica sadrži (najčešće) do 25% akrila u sebi. Zašto, pitate se? Čarape su veliki radnici, kao i naša stopala. Obratite pozornost na to koliko samo koraka napravite dnevno. Nije ni čudo što su u prošlosti uz pletenje čarapa pletilje morale odmah naučiti i kako zašiti rupe. Naime, čista vuna, koliko god da je odličan termoizolator i puna lanolina koji je zdrav za vaša stopala, također ima jednu negativnu stranu: a to je da se brzo iznosi ako ju stalno trljate o npr. unutrašnjost vaših čizmi. Dodatak akrilne niti (standardnih 20-25% u ovom slučaju), čuva vlakno same vune, omogućuje izdržljivost ispletene čarape, a vunica ostaje elastična i pogodna za pletenje.

Danas imamo i još više alternativa, poput sojinog vlakna ili vlakna od koprive (nettle) ubačeno u pređu, kao zamjena za akril. No, te zamjene nisu vječne iako daju produljeni vijek čarapi, tako da je uvijek dobro naučiti osnove popravka vunenih predmeta.

Vunicu za čarape i igle za pletenje možete pronaći u dućanima poput: Igle i Kukice, Paminga, MagicKnitting i Liupka, a čak i određeni Mülleri imaju vunicu i igle u ponudi. 

Čarape je preporučljivo plesti sa vunicama koje su označene kao sock yarn (4ply i 6ply) tj. za igle 2-3 mm ili na vunici debljine do igala 4 mm. Sve deblje vunice biti će prekrute i predebele za čarape. 

Igle:

Čarape se standardno pletu u krug, te je stoga izbor igala sužen na sljedeće:

KRUŽNE IGLE ZA PLETENJE (CIRCULAR KNITTING NEEDLES): danas definitivno najpopularniji izbor među pletiljama, uz DPN igle. Uz popularnu magic loop kružnu metodu, čarape se pletu brzo i jednostavno. 

SET OD 5 KRATKIH, DVOSTRANIH IGALA (DPNS, DOUBLE-POINTED NEEDLES) : jedna od najstarijih metoda pletenja u krug je i dan danas popularna, zahvaljujući takozvanim DPN iglama.

KRATKE KRUŽNE IGLE ( SHORT CIRCULAR NEEDLES): dužine 20 do 30 cm, ove kružne igle omogućuju pletenje u krug u kontinuitetu.

TIPS AND TRICKS 

Uzorak (Gauge): mjerenje uzorka prije početka pletenja čarapa je jako bitno. S obzirom da čarape trebaju pristajati vašoj nozi, u načelu se pletu u “negative ease-u”. Što znači da bi čarapa na igli trebala biti uža nego kad ju obučete. Ako ste početnik, topli savjet je da uvijek napravite uzorak, a kada se ispraksirate znat ćete već otprilike koliko očica će vam trebati za vaše čarape. 

Više o uzorku pročitajte ovdje: LINK

Mjere i očice za čarape: 

Kao što sam već spomenula, čarape se pletu na tanjim iglama: od 2.00 mm do 4.00mm. Između tih brojeva, većina mustri dolazi za raspon igala 2.00 do 3.00 mm. 

Ova tablica je indikativna, jer izbor vunice i igala će utjecati na konačni broj očica. Ako ste početnik, pratite mustru i uzorak odabranog dizajnera. 

Kako pravilno mjeriti čarapu u pletenju: izabrali ste očice, započeli ste plesti, ali sada dolazimo do pitanja: kako izmjeriti čarapu da dužinom savršeno pristaje vašem stopalu? Naravno, ako pletete za sebe, najlakše je: navucite čarapu dok ju pletete. No nekad pletemo i za druge, a kako stopala, kao i mi sami, dolaze u različitim veličinama i širinama, donja tablica vam donosi indikativne mjere u centimetrima (uključena i sekcija prstiju).

Kada mjerite čarape, najbolje ih je uvijek malo rastegnuti u dužinu, ili ih navući na stopalo. 

Gornja nogavica čarape je u mustrama najčešće pisana da pristaje srednjem dijelu lista. U slučaju da želite dokoljenke, trebat će više očica koje ćete sužavati prema zglobu, a u slučaju da pravite stopalice, u početku će vam trebati koja očica manje od gore navedenog standarda. 

POČETAK PLETENJA

No teorija je jedno, ali najbolje se uči iz prakse. Zato krenimo s pletenjem!

 U pomoć mi priskaču predivne YSK kolegice po igli (i ljubavi prema čarapama 🙂 ): Đelila i Edita, kako bi pokrili sve metode i načine pletenja čarapa!

U ovom članku obradit ćemo standardno pletenje čarape – cuff down je definitivno moj najčešći izbor. 

KORAK 1

Tea

Potrebni materijali:  izaberite igle, ali ne zaboravite da ih možete i kombinirati. Često sa običnih kružnih igala pređem na kratke i sl. Dok god se držite pravila pletenja u krug, sve je ok. 

Vunica: izabrala sam Lana Grossa žutu vunicu za čarape te Fabel Drops u smeđoj boji za kontrastnu manžetnu, petu i prste. 

Od ostalih materijala biti ce vam potreban marker za označiti početak rada, centimetar za mjeriti duljinu čarape i uzorka, te igla sa tupim vrhom kako biste zatvorili rubove čarapa na prstima. Brojač redova je opcionalan, no u nastavku ću vam pokazati kako lagano brojim svoje redove i repliciram na drugu čarapu :).

Nakon što ste izabrali vunicu i igle, vrijeme je za namicanje petlji (cast on). Editina Youtube i IG školica tu je za vas! 

Koristite ovu metodu kako bi dobili na elastičnosti i rastezljivosti manžetne. 

Đelila

Prve čarape sam isplela prije osam godina. Tada sam izabrala metodu u kojoj se pletu odozgo, odnosno od manžetne prema prstima i sada je koristim. I uvijek ih pletem koristeći pet igala. Ovaj način je veoma jednostavan i pogodan za početnike. Samo nemojte da vas uplaši tih pet igala.

Čini mi se da su u Bosni čarape pletene od ovčije vune dio tradicije. To je bio i jedan od razloga zašto sam ja imala želju da ih naučim plesti. Ove sam plela od 100% ovčije vune i sa iglama 2,5 mm. Dakle, da biste ispleli čarape potrebna vam je vuna, igle, makaze i igla sa tupim vrhom. Markere za označavanje ne koristim jer uvijek podijelim petlje na iglama tako da znam gdje počinjem, i šta mi je prednji a šta zadnji dio.

KORAK 2:

Tea

U mom primjeru, pletemo čarape za nogu veličine 38/39 (u dosta mustri obilježenu kao M veličina), koristeći magic loop metodu. 

Izmjerila sam uzorak, na iglama 2.5mm trebat ću 60 očica podijeljeno na dvije igle (prednji i stražnji dio čarape).
Krećem sa pletenjem manžetne: spojila sam rad kako bi plela u krug te jednu očicu pletem pravo (knit), a jednu krivo (purl), te to ponavljam sljedećih nekoliko redova. 

Đelila:

Počinjemo tako što nametnemo 40 petlji, raspoređujući po 10 petlji na četiri igle i spojimo u krug. Ovo je broj petlji za S veličinu a kada je riječ o broju petlji za ostale veličine možete ih preračunati koristeći uzorak.

Za nametanje petlji koristim najjednostavniji način, tzv. long tail, pri čemu mi taj dio koji ostaje, odnosno rep vunice označava ujedno i početak reda, jer stoji uvijek između prve i zadnje igle. Zatim počinjemo plesti manžetnu bodom jedna petlja pravo, jedna krivo (K1,P1) i nastavljamo tako deset krugova (cca 4 cm). 

KORAK 3:

Tea 

Nakon što sam postigla željenu dužinu, (u mom slučaju 2.5 cm), prelazim na pletenje pravim bodom (knit sts). Prebacujem se na žutu boju, i pletem gornji dio nogavice čarape. 

Najlakši način da brojite redove je da nakon svake desete očice stavite marker, a kad krenete plesti drugu čarapu, samo skidate i tim markerom obilježite očice na drugoj čarapi. 

Đelila

Nakon tih deset redova počinjemo plesti sve petlje pravo (glat bod) tj. radimo nogavicu, kao i u Teinom primjeru. Pletemo do dužine 14 cm (manžetna plus nogavica) ili do dužine koju želite.

Nakon što ste došli do željene dužine, vrijeme je da pristavite kavu ili čaj jer dolazimo do pete! Sljedeći četvrtak donosimo vam detaljan način pletenja 3 različite vrste pete (za svaki ukus ponešto!) te kako završiti vašu čarapu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Téa Mokosh (@shokomokosh)

Tea Berček
shokomokoshdesign@gmail.com

Strastvena pletilja, vesela vještica i punokrvna obožavateljica mačaka. Instagram: @shokomokosh

No Comments

Post A Comment