Yu Stitch Kolektiv seme za pletenje

KAKO SE ČITAJU ŠEME ZA IZRADU PLETENICA

Kada ste savladali osnove čitanja šema za pletenje kroz članak Kako čitati šeme za pletenje (link), pravo je vreme da nadogradite svoje znanje i uhvatite se u koštac sa pletenicama.

Za izradu pletenica vam je potrebna pomoćna igla i dobra volja.

Ali pre nego što počnemo prvo nekoliko osnovnih stvari o pletenicama.

Šta su pletenice

Generalno pletenice se rade tako što se petljama izmeni redosled rada. Šta to praktično znači, određeni broj petlji sa leve igle prebacite na pomoćnu i smestite je ispred ili iza rada, uradite naznačen broj petlji, a zatim uradite petlje sa pomoćne igle, ili ih prebacite na levu iglu i onda ih uradite. Na ovaj način ste petlje prebacili jedne preko drugih i dobili ukrasnu teksturu rada.

Kada petlje držite iza rada upletene petlje se naginju na desno, a kada ih držite ispred petlje se naginju u levo.

Uplitanje pletenica se obično izvodi na licu rada, ali u nekim šemama možete naći i da se pletenice rade na naličju. Sve će to biti naznačeno u samoj mustri, a kada savladate osnove čitanja šema za pletenice, bez problema ćete moći da napravite najmaštovitije uzorke.

Iako će u šema biti napisano na koliko redova se ponavlja ukrštanje petlji, pravilo palca je da koliko se petlji ukršta na toliko redova se ukrštanje ponavlja.

Simboli za pletenice

Postoje različite vrste simbola kojima se obeležavaju pletenice, tako da kad počnete sa radom prvo šta treba da uradite da se upoznate sa njima.

Evo samo nekih primera na koje sam ja naišla
Yu Stitch Kolektiv pletenice

Sva četiri naizgled različita simbola ukazuju na isto, tj. da se pletenice rade preko četiri petlje, tako što se dve petlje skinu na pomoćnu iglu smeste iza rada (petelje se naginju desno), sledeće dve petlje se rade pravo, a zatim se urade pravo petlje sa pomoćne igle.

U svakoj šemi će biti jasno definisan svaki od simbola, ali jednom kad se izveštite na prvi pogled će vam biti jasno šta je potrebno raditi.

Čitanje šema

Kada smo se upoznali sa pletenicama i simbolima vreme je da se bacimo na čitanje šema.

Primer šeme na kojoj ćemo vežbati je šema za Krk čarape (link) koje je dizajnirala Tea Berček (link) i dostupne su u YSK Ravelry prodavnici (link).

Yu Stitch Kolektiv pletenice
Yu Stitch Kolektiv pletenice

Kako vidite brojievi se nalaze sa jedne strane šeme, što ukazuje da se mustra radi u krug, odnosno šema se čita uvek sa desna u levo.

Kroz tekst će biti objašenjeno i kako bi se radilo da je u pitanju ravan komad.

Pa da počnemo…

Redovi 1, 2 i 12

Prvu petlju uraditi krivo, druge dve petlje uradite prvo. Sledećih šest petlji se radi krivo, zatim dve pravo i na kraju jedna kriva petlja.

Ukoliko radite ravan komad red 2 bi bio povratni red i u njemu bi se petlje radile obrnuto od onog što piše da bi se na licu rada dobila željena mustra.

Šta to u praksi znači, redosled petlji u redu 2 bi se čitale sa leva na desno i radila prema sledećem: prvu petlju uraditi pravo, druge dve petlje uraditi krivo; sledećih šest petlji uraditi pravo, zatim dve krivo i na kraju jednu pravo.

Detaljno uputstvo za čitanje šemi za pletenje možete naći u tekstu Kako čitati šeme za pletenje (link).

Red 3

Prvu petlju uradite krivo. Sad dolaze pletenice: prebacite dve petlje na pomoćnu iglu i ostavite ih ispred rada, uradite jednu petlju krivo, a zatim pravo dve petlje sa pomoćne igle. Sledeće četiri petlje radite krivo, a zatim prebacite dve petlje na pomoćnu iglu i ostavite ih iza rada, uradite dve petlje pravo, a zatim jednu petlju krivo sa pomoćne igle. Poslednju petlju uradite krivo.

Redovi 4 i 10

Dve petlje uradite krivo, a druge dve petlje pravo. Sledeće četiri petlje radite krivo, zatim dve pravo i na kraju jednu krivo.

Ukoliko radite ravan komad čitajući red 4 sa leva na desno i obrćući sve petlje radite sledeće: jednu petlju pravo, dve petlje krivo, četiri petlje pravo, dve petlje krivo i na kraju dve petlje pravo.

Red 5

Prve dve petlje uradite krivo, zatim dve petlje prebaciti na pomoćnu iglu i ostavite ih ispred rada, uradite dve petlje krivo, a zatim dve petlje pravo sa pomoćne igle. Sledeće dve petlje prebacite na pomoćnu iglu i ostavite ih iza rada, uradite dve petlje pravo, a zatim dve petlje krivo sa pomoćne igle. Poslednje dve petlje uradite krivo.

Redovi 6 i 8

Radite četiri petlje krivo, zatim četiri petlje pravo i poslednje četiri petlje uradite krivo.

Ako radite ravno ovaj red bi se radio na sledeći način: četiri petlje pravo, četiri petlje krivo i poslednje četiri petlje pravo.

Red 7

Prve četiri petlje uradite krivo. Sledeće dve petlje prebacite na pomoćnu iglu i ostavite ih iza rada, uradtie dve petlje pravo, a zatim pravo dve petlje sa pomoćne igle. Poslednje četiri petlje uradite krivo.

Red 9

Uradite dve petlje krivo. Sledeće dve petlje prebacite na pomoćnu iglu i ostavite ih iza rada, uradite dve petlje pravo, a zatim dve petlje krivo sa pomoćne igle. Zatim dve petlje prebaciti na pomoćnu iglu i ostavite ih ispred rada, uradite dve petlje krivo, a zatim dve petlje pravo sa pomoćne igle. Poslednje dve petlje uraditi krivo.

Red 11

Jednu petlju uradite krivo, a zatim prebacite dve petlje na pomoćnu iglu i ostavite ih iza rada, uradite dve petlje pravo, a zatim jednu petlju krivo sa pomoćne igle. Sledeće četiri petlje radite krivo, a zatim prebacite dve petlje na pomoćnu iglu i ostavite ih ispred rada, uradite jednu petlju krivo, a zatim pravo dve petlje sa pomoćne igle

Pretpostavljam da ovo deluje komplikovano i da mislite da je to vama nedostižno, ali nije tako. Čim počnete da radite i malo se upoznate sa šemom, ona postaje jednostavnija i ima smisla. Takođe, kako odmičete sa radom uzorak će početi da se formira, pa će vam i to olakšati čitanje šeme.

Upravo ste uradili jedno ponavljanje mustre i naučili da čitate šeme za pletenice. Čestitamo!!

Sada ste spremni da započnete svoj novi par čarapa ili zašto da ne novi džemper.

Voleli bismo da vidimo kako ste savladali čitanje šema. Prilikom deljenja fotografija svojih radova, obavezno nas označite sa @YuStitchKolektiv i koristite hashtag #krksocks kako bismo mogli lakše da vas nađemo.

Ako vi imate neke želje i koja biste uputstva voleli da vidite na našem sajtu, slobodno nas kontaktirajte na yustitchkolektiv (at)gmail.com.

Do tada vas pozdravljamo i uživajte u svojim novim znanjima!

 

Marija Korac
macakorac@gmail.com

inženjer, koji svoje slobodno vreme provodi u pletenju, heklanju, šivenju, kuvanju, putovanjima...

No Comments

Post A Comment