kontinentalno i englesko pletenje

Kontinentalno vs. Englesko pletenje / West vs. East

Gledati nekoga dok plete sigurno može biti opuštajuće. Pokreti ruku, način kako se hvata pređa, kuckanje igala podsjeća na neku vrstu performansa. A rezultat toga performansa  može jako da nas oduševi i podigne raspoloženje. Ali ako obratimo pažnju vidjećemo da sve pletilje ne pletu isto. Sam način držanja igala i pređe se dosta razlikuje od pletilje do pletilje. Svako zapravo bira ono što mu najviše odgovara i ne postoji neko univerzalno pravilo. Ali i pored toga izdvojili su se različiti tipovi ili načini pletenja. Jedna od podjela jeste na kontinentalno i englesko. Osnovna razlika između ova dva načina jeste u tome kako, odnosno u kojoj ruci držite pređu. Ovdje ćemo navesti još neke karakteristike ovih stilova.

Sam naziv kontinentalno je zbog toga jer ovaj način potiče iz kontinentalne Europe. Za kontinentalno pletenje možemo pronaći i nazive njemačko, europsko i lijevo pletenje. Lijevo jer se pređa drži u lijevoj ruci, a iglom koju držimo u desnoj ruci zapravo „ubiremo“ pređu koju provlačimo kroz druge petlje. Neke pletilje pridržavaju pređu koristeći kažiprst i držeći je preko palca da održe napetost, a neke ipak samo puste da pređa klizi. Zbog toga ovaj način podsjeća na heklanje te je pogodan za one koji pored heklanja žele naučiti i plesti.

Kontinetalno pletenje biraju profesionalne pletilje jer je brže, odnosno učinkovitije iz razloga što koristi manji broj pokreta rukom.

Engleski način se naziva još i tradicionalni. Kod ovog načina pređu držimo u desnoj ruci i omotavamo oko igle da bismo napravili petlju. Dakle, desnom rukom radite i sa iglom dok je provlačite kroz petlju a potom istom rukom omotavate pređu oko igle.  Zbog toga je ovaj način sporiji. Iako se najviše koristi u Engleskoj, isto tako je prisutan i u ostalim dijelovima Europe i u Americi.

Ono što je sigurno jeste da sa oba načina u konačnici dobijamo isti rezultat. Ako ste iskusna pletilja vjerovatno ste već izabrali način koji vam najviše odgovara ali možda nije loše zabaviti se pa ponekad probati  plesti i drugačije. A i onima koji tek počinju da uče svakako savjetujemo da probaju oba, jer zapravo ne možemo znati šta nam više odgovara dok ne probamo.

A kada ste odlučili šta vama više leži, onda obratite pažnju na to kako motate pređu oko igle, da li u smjeru kazaljke na satu ili suprotno. Tu dolazimo do druge podjele na zapadno i istočno pletenje. Ako uzmemo u obzir da petlje imaju lijevu i desnu i nogu, ovu podjelu ćemo predstaviti tako da je istočni način onaj kod koga je lijeva noga petlje ispred igle a desna iza a zapadni onaj kod koga je desna noga ispred igle a lijeva iza.

Istočnim stilom se plete najviše u istočnoj Europi, arapskim zemljama, Španiji i Južnoj Americi, dok je zapadni stil zastupljen u Sjevernoj Americi, Australiji i naravno zapadnoj Europi. 

I sada, ako koristimo ove dvije metode zajedno imamo kombinovano pletenje, koje je najzastupljenije u Rusiji. Pletilje koje koriste kombinovanu metodu pletu prave petlje zapadnim načinom, ali obrnute petlje rade u smjeru kazaljke na satu, što odgovara istočnom načinu. Ili puno rjeđa metoda obrnutog kombinovanog pletenja, kada prave petlje pletemo na istočni način a obrnute na zapadni.

Na kraju bih još da spomenemo ljevoruke, koji zrcale način pletenja (bilo kontinentalno, kombinovano itd). Yustitchkolektiv vam priprema poseban članak o tome sa korisnim savjetima. 

Nedavno sam čula iskusnu instruktoricu pletenja, kako kaže da nikoga na početku ne forsira da plete kao ona nego da sami otkriju svoj stil. Svakako da je najvažnije da se pletenjem relaksiramo, zabavimo (dobro, ponekad i iznerviramo),  i zbog toga neka nas osjećaji vode i pletimo onako kako najbolje znamo.

Đelila Hardauš
djeliladjokic@gmail.com

Đelila je izvrsna pletilja koja svoje spretne ruke upošljava na različite načine i ostvaruje svoju kreativnost kroz pletenje, kukičanje, šivenje, baštovanstvo... Njen rad možete pratiti na njenom Instagram nalogu @emili_naomi_

No Comments

Post A Comment