Cest is d'best radionica kukičanja

YSK GOST SELENA GAZDA: PLETENJE I KUKIČANJE – RADIONICA, DRUŽENJE I UMJETNOST ZA SVE

Igle, kukice, dekice i trava – trodnevna škola pletenja i kukičanja, druženja i umjetnosti, održala se u sklopu festivala Cest is d’Best, 20. – 22. kolovoza na zagrebačkom Zrinjevcu.

Ideja za Mandala park rodila se iz stvaralačkih procesa moje učiteljice yoge, Tihane Radmanić, @triart_mandala koja nas je potaknula da razmislimo o vlastitim mogućnostima. Oblik mandale često koristimo u kukičanju, a da toga nismo svjesni. Simbol meditacije koji nam pomaže da isključimo vanjski utjecaj i posvetimo se  sebi iskoristili smo kao inspiraciju da stvaramo takvu vrstu harmonije u najužem centru grada, užurbanom i živopisnom, centru koji nikad nema mira, u kojem nikad nikad nisi sam. Istodobno nam je posljednjih godinu dana nedostajalo druženja i festivala, pa nam je ova prilika izgledala savršeno!

Poziv na piknik dobili su svi – mali i veliki, iskusni pletači i oni koji će to možda tek postati. On je zamišljen prije svega kao sasvim opušteno druženje – tek uz mali uvod u osnovne tehnike pletenja i kukičanja. Bez opreme, materijala ili prethodnog znanja, baš svatko je mogao doći, pridružiti nam se na dekici i plesti, ili pak samo sjesti i popričati. Osim što su nas divno podržali portal @grazia_croatia i @dobrojutrohrvatska , putem društvenih mreža uspjeli smo okupiti velik broj polaznika koji su, na našu veliku sreću, bili s nama sva tri dana i zaista napravili konkretan posao. No, naše šarene pređe privukle su i slučajne prolaznike i sudionike festivala, pa nam društva nije nedostajalo!

Uz minimalan kaos i puno veselja, učenja i druženja, sretni smo što je projekt “zaokružen” instalacijama – jednom velikom, šarenom kukičanom mandalom koju smo raširili na visini od 5 metara između ogromnih platana na Zrinjevcu, te uz još dvije manje kojima smo “yarnbombali” dva stabla.

Divno je vidjeti mlade kako se uz pletivo zabavljaju I opuštaju, kako nastaju nova prijateljstva i kukiča se sve dok ne padne mrkli mrak! I mi voditelji smo se, s vremenom, opustili u svojim ulogama, što je odlično, jer projekt ne završava s krajem festivala. Neke od polaznika naše škole, čini se, jako zanima trajniji oblik ovakvog učenja, pa ćemo za njih najesen organizirati školu pletenja i kukičanja s razrađenim programom za početnike i naprednije.

Osim toga, bilo bi šteta ovakav ludi piknik napraviti samo u jednom gradu, zar ne? Da iskoristimo lijepo vrijeme pred nama, već sljedeći vikend posjetit ćemo Bjelovar. Naime, organizatori BOK-festa pozvali su nas da u bjelovarskom parku izvedemo nešto slično. A što, saznajte na našim društvenim mrežama!

Selena Gazda @selena_gazda

Marta Raljević @crnaocica

Pletach @pletach

 

Selena Gazda
selena.gazda@gmail.com
No Comments

Post A Comment