PRIBOR ZA PLETENJE: KOJI ALAT VAM JE POTREBAN DA SAVLADATE PLETENJE?

U svojoj osnovi, pletenje (ili štrikanje) se radi na dve štrikaće igle, ali iako one čine osnovni alat za učenje pletenja, standardne ravne igle nisu jedini pribor koji se može koristiti za savladavanje ove veštine – kao ni jedini koji će biti praktično da imate u svom pletačkom arsenalu.

Igle za pletenje – tipovi i vrste

 
 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Edita (@eda_it_knits)

Pletenje je mnogostrana veština – za razliku od heklanja, za koje je uvek potrebna isključivo jedna heklica da se izvedu najrazličitiji uzorci i modeli, pletenje uključuje različite tipove igala u skladu sa projektom koji radite ili efektom koji želite da postignete. Sve igle za pletenje dolaze u različitim brojevima koje označavaju njihovu debljinu u milimetrima. Debljinu igle birate u skladu sa debljinom niti pletiva koju odaberete, i ona varira od najtanjih koje su oko 2 mm do najdebljih koje mogu biti i 50 i više mm u prečniku.

Što se tiče materijala od kog su igle za pletenje napravljene, možete birati između nerđajućeg čelika, aluminijuma, različitih vrsta drveta, plastike, ili bambusa. Svaki materijal ima svoje prednosti i mane: npr, bambus je lagan, ali se igle od bambusa jako lako krive pod pritiskom i tanje se lako lome, drvo je lepo i prijatno na dodir, ali petlje sporije klize preko drvenih igli, dok metalne mogu biti teške. Ono što je iskusnijim pletiljama prednost, da petlje lakše i brže klize niz iglu, početnicima može otežati učenje, jer klizavost igle znači lakše ispuštenu petlju.  

Klasične igle za pletenje (single-pointed needles)

Lako prepoznatljive, tradicionalne igle za pletenje najčešće su dugačke između 25 i 40 centimetara i koriste se za klasično pletenje. Za ovakvu tehniku pletenja, plete se s lica i naličja i dobijeni komadi se potom prišivaju jedan za drugi da bi se dobila određena forma, recimo džemper ili prsluk.

Kružne igle za pletenje (circular knitting needles)

Kao što im i samo ime kaže, ova vrsta igala se koristi za pletenje u krug. Sastoje se od dve kraće igle koje su međusobno povezane kablom kako bi se formirao krug: isto kako igle dolaze u različitim veličinama, tako i kablovi postoje u različitim dužinama. Tako za pletenje kape ćete posegnuti za kružnim iglama sa kablom od 40 centimetara, dok bi za izradu pulovera trebalo imati pri sebi igle sa kablom od 80 ili 100 centimetara, zavisno od veličine.

Kružne igle mogu biti fiksne (fixed) ili promenljive (interchangeable): fiksne su zasebne za svaki broj i svaku veličinu igala (npr. za set igala od 5mm trebaće vam odvojen set za svaku dužinu kabla) dok promenljive igle dolaze u setu koji vam dozvoljava da odšrafljujete kablove i menjate ih po potrebi, što je značajna ušteda kako finansijski tako i na prostoru za skladištenje (ovi setovi često dolaze praktično spakovani u svom neseseru).

Set od 5 kratkih, dvostranih igala (DPNs, double-pointed needles)

Za pletenje kružnih projekata sa malim obimom kao što su čarape ili rukavi, biće vam potrebno čak 5 igala. Iako to možda izgleda zastrašujuće, kada se uđe u štos, pletenje na 5 igala stvarno nije teško. No, ukoliko vam to nije privlačno, uvek kao alternativu možete koristiti magic loop tehniku na običnim kružnim iglama ili minijaturne kružne igle od svega 22 centimetra dužine. One su moj lični favorit, ali mnogima su nepraktičnije za rad od klasičnih 5 igala, tako da sve zavisi od ličnih preferenci.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anđela (@zivotjednoghobita)

Pletivo /pređa

Izbor pletiva je zaista široka tema koja zaslužuje da joj se detaljnije posvetim, ali ono što svaki početnik treba da zna je da ima izbor između prirodnih ili sintetičkih materijala (kao i njihove mešavine u različitim procentima) i različitih deblijna pletiva.

Najpopularnija prirodna pletiva su pamuk, ovčija vuna (domaća ili merino), kao i alpaka, dok sintetičke vunice dolaze u najrazličitijim varijantama poliestera, akrila, i najlona. Iako su sintetičke vunice jeftine i lako dostupne, moj glas uvek ide prirodnim materijalima: bolji su za vašu kožu i planetu, a sami gotovi proizvodi izgledaju daleko lepše, udobniji su, i duže traju kada su napravljeni od kvalitetnih prirodnih materijala.

Pomoćni pribor za pletenje

Poslednje na listi su svakako različiti dodaci koji mogu da vam olakšaju proces pletenja, ali nipošto nisu nužni. Većina ovih sitnica se može zameniti stvarima koje već imate – npr. ne morate kupovati specijalne markere za pletenje kada možete koristiti male gumice ili omčice napravljene od vunice u kontrastnoj boji. Ipak, ukoliko volite da budete u potpunosti opremljeni, evo liste pomoćnog pribora za pletenje koju možete poneti sa sobom prilikom sledeće posete pozamanteriji.

Igla sa tupim vrhom (tapestry needle): koristi se za uvlačenje niti u završen rad

Markeri za pletenje (stitch markers)

Brojač redova (row counter): za beleženje redova u toku rada, postoje analogni i digitalni brojači

Pomoćne igle za pletenje pletenice (cable knitting needles)

Naprstak za menjanje boja tzv žakar (colorwork) pletenje (knitting thimble)

Motovilo za namotavanje vune iz kanura u klupko (yarn winder and swift)

Što se tiče mesta gde možete kupiti pribor za pletenje, nažalost, u Srbiji je izbor poprilično sužen. Ono najosnovnije (obične igle i eventualno fiksne kružne) možete naći u svakoj lokalnoj pozamanteriji, ali za nešto više, treba kopati dublje. Liupka i Modellina Creative su najsnabdevenije ali je i to daleko od raznolikog asortimana za pletilje. Promenljive igle, recimo, trenutno nisu dostupne nigde u Srbiji, i jedini način da dođete do ovakvog seta je kupovina u inostranstvu. Ja sam dobra iskustva s poručivanjem pribora za pletenje iz inostranstva imala sa prodavcima sa eBay i Etsy sajtova, kao i sa Wool Stack (UK) i Algawo (DE). Što se tiče pletiva, ni tu situacija nije mnogo bolja. Domaća vuna se može naći lokalno ili preko većih predionica (npr Alempijević), ali ta vuna ume biti malo grublja nego što većini odgovara. Za finije, kvalitetnije mešavine vune i merino vune koje su nežnije na dodir i kvalitetno upredene, tu je Magic Knitting, naš jedini uvoznik za Katia i Lana Gatto vunice. Obične pozamanterije su uglavnom većinski snabdevene akrilnim vunicama, čiji kvalitet nije baš najsjajniji.

Anđela Vučković
angelavuckovic@icloud.com

Anđela piše o rukotvorinama i održivom životu i donosi vam savete za lep, jednostavan i zadovoljan život s ruba Beograda. Anđelu možete pratiti i na njenom Instagram profilu @zivotjednoghobita

No Comments

Post A Comment