sivenje za pocetnike

ŠIVENJE ZA POČETNIKE – KAKO DA POČNEŠ DA ŠIJEŠ SAM(A)OD KUĆE

Svi smo bili tu u nekom trenutku. Vidiš preskupu haljinu u izlogu lokala, nađeš savršenu košulju u second handu ali nije tvoj broj, ili ti se pocepaju omiljene farmerke i pomisliš- hej, a kako bi bilo da probam da to uradim sama? Šivenje može izgledati zastrašujuće iz daljine ili pak previše lako, uglavnom nema sredine kada nikada u životu niste seli za mašinu. Istina je, ipak, negde između. Iako nije teško naučiti da se šije, bez pohađanja kursa, i bez skupih modernih mašina, ova veština ipak zahteva puno strpljenja i pažljivosti- a sve ostalo dođe na svoje mesto kroz vežbu.

Bilo da želite da šijete stvari ručno ili na šivaćoj mašini kao apsolutni početnik, sve što je od predznanja potrebno da se odvažite staje u par redova teksta. Naravno, nećete sesti prvi put za šivaću mašinu i sašiti matursku haljinu, ali sigurno da će prvi susret s šivenjem proći bez stresa i uliti vam samopouzdanje da se probate i sa kompleksnijim krojevima- i uspete u tome. No, ne morate da mi verujete na reč, već probajte i sami. Ovo je 5 stvari koje su vam potrebne da naučite da šijete kod kuće:

#1 Šivaća mašina

Osim ako ne želite da šijete ručno (što je realna opcija, samo dosta teža), prva stvar koja će vam biti potrebna jeste šivaća mašina. Izbor mašine za šivenje je dosta kontroverzna tema i obradiću je u nekom od narednih članaka, jer postoji dosta oprečnih mišljena od tih da jedino valjaju “stare metalne” do toga da se ništa ne može odraditi bez arsenala skupih mašina. Ono što je zapravo istina je da ako ste početnik, nećete imati velike prohteve, i da, baš ta babina mašina koja skuplja prašinu godinama može i više nego dobro da vas posluži. Bilo da je električna, na nožni pogon, plastična iz Lidla ili Singerica iz 19og veka, možete je uspešno koristiti sve dok znate šta da očekujete.

#2 Materijal za šivenje ili stara odeća

Prodavnice metraže često umeju biti skupe, ali naravno da nećete odmah otići u Bombaj ili Sajonaru i kupiti svilu na metar da na njoj učite da šijete. Odličan izbor materijala za početnike u šivenju imaju IKEA, lokalne male prodavnice s restlovima materijala (u Beogradu su to Italtesove radnje), ili second handovi u kojima možete uzeti posteljinu i koristiti je kao materijal za šivenje. Kao početnik, izbegavajte sve klizave, tegljive materijale, pa čak i pamučni žersej jer će vam biti teško da steknete sigurnost i preciznost sa materijalima zahtevnijim za rad. Moj savet je da krenete sa šivenjem krućih materijala koji su stabilniji i neće se mrdati, npr ameriken platno (jako jeftino i ima ga manje-više u svakoj metraži), posteljno platno, keper, ili možda pak ostaci od nekih dotrajalih farmerki ili somot pantalona.

#3 Odgovarajuće igle i konac

Jedna od najčešćih početničkih grešaka je koristiti jednu vrstu konca i igle za svaki projekat. To dovodi do frustrirajućih problema kao što je pucanje konca ili cepanje materijala, a ako se igla iskrivi ili istupi, može doći do dodatnih problema u radu mašine. Da ne biste gubili živce, za svaki projekat koristite odgovarajuć alat- na sreću, većina početničkih projekata ne zahteva preteranu raznolikost. Obične igle za šivaću mašinu i poliesterski konac su prava adresa za nekog ko prvi put seda za šivaću mašinu. Pamučni konac je deblji i ne može se koristiti na svakom materijalu (npr lepršavoj viskozi), a za šivenje rastegljivih materijala biće vam potrebne streč igle.

#4 Kroj (iz Burde, odštampan sa interneta, ili vaša kreacija)

Ako je ono što vas najviše interesuje jeste kako da sami šijete svoju garderobu, vađenje krojeva je neophodan deo procesa. Gotove krojeve možete pronaći u Burdama, skinuti PDF besplatne krojeve za šivenje s interneta (Pinterest ih je prepun), ili rašiti nešto od vaše stare odeće i tako “skinuti” kroj. Skidanje kroja s postojeće odeće može biti teško za početnika pa nemojte odmah uzeti košulju ili pantalone da se na njima učite. Suknje ili haljine jednostavnog kroja su bolji izbor, kao i bluze koje nemaju mnogo detalja kao što su ušici ili neobični rukavi. Iako može da se čini kao najlakša varijanta, vađenje kroja na osnovu postojeće odeće nije uvek baš tako jednostavno- ako želite uredne, profesionalne rezultate.

Burde imate na svakom ćošku, bilo stare bilo nove, i kroj se vadi tako što pronađete liniju koja odgovara kroju i veličini koju želite, stavite paus papir preko kroja i precrtate je. Paus papir isečete po dobijenom kroju, prislonite na materijal, označite kredom ili sapunom i tek onda možete seći materijal. PDF krojevi nekad dolaze samo u jednoj ili više veličina, pa su malo vizuelno jednostavniji od Burdinih, mada je proces sa preslikavanjem na paus papir isti. PDF krojevi se štampaju u A4 formatu pa ih selotejpom spojite što je s druge strane veće maltretiranje nego s Burdinim- ali o svemu ovome čitajte detaljno u narednim člancima iz serijala.

#5 Makaze 

Najsitniji detalj u celoj priči, a opet može toliko da olakša- makaze za šivenje. Za sečenje materijala i sečenje papira uvek morate koristiti različite makaze, jer će papir istupiti krojačke makaze koje moraju biti uvek oštre. Krojačke makaze treba da budu dugačke i oštre kako bi s lakoćom sekle sve materijale od nežnog prozračnog pamuka do debelog džinsa. Možda već imate neke koje će poslužiti svrsi, a ako ne, one iz IKEA kutka za krojenje rade posao i više nego dobro iako su jeftine (cca 5 eur). Ne morate odmah uložiti u Fiskars ili loviti vintage Gerlach makaze po buvljacima. Takođe, postoje i cik cak krojačke makaze koje sprečavaju paranje osetljivih materijala, ali iz mog iskustva nisu neophodne za početnika- iskreno, retko kad se uhvatim za njih.

Sledeći članak u serijalu će pokrivati prve korake i osnovne veštine šivenja, kao i tutorijal za jedan lagan šivaći projekat za početnike koji će vam dati priliku da naučeno stavite na test. Čitamo se uskoro!

Anđela Vučković
angelavuckovic@icloud.com

Anđela piše o rukotvorinama i održivom životu i donosi vam savete za lep, jednostavan i zadovoljan život s ruba Beograda. Anđelu možete pratiti i na njenom Instagram profilu @zivotjednoghobita

No Comments

Post A Comment