ŠIVENJE ZA POČETNIKE: 5 lakih ideja za prve šivaće projekte

Najbolji način da se izveštite u šivenju jeste praksa – što više šijete, manje grešaka ćete praviti. Iako vam je verovatno želja da odmah sebi počnete da šijete odeću, to baš i nije najpraktičnija zamisao.

Naravno, možete se baciti u izazove na samom početku, ali kod mnogih to ne deluje produktivno već zapravo ima kontra/efekat: tumačenje šnitova iz Burde ili osmišljavanje sopstvenih krojeva dok još uvek niste u potpunosti ovladali osnovnim tehnikama i bolje upoznali sopstvenu mašinu ume da dovede do frustracija.

Krivi šavovi, neuredno obradjenje ivice, pogrešno izvađen kroj – iako su sve to normalne početničke greške, mogu dovesti do toga da pomislite da šivenje možda i nije hobi za vas. Zato je moj savet da vaši prvi početnički projekti budu jednostavni i nezahtevni, nešto što će vam dozvoliti da vežbate šavove, korišćenje mašine, merenje i sečenje materijala, i precrtavanje kroja a da nije previše kompleksno za izvesti ako ste apsolutni početnik u šivenju. 

Odabrala sam 5 lakih, početničkih projekata koji su odgovaraju gore pomenutim kriterijumima a ostaviće vas ne samo sa boljim samopouzdanjem u vaše šivačke sposobnosti, već i sa simpatičnom ručno izrađenom sitnicom koja može biti i poklon za neku dragu osobu.

Ukoliko ste pratili prethodne članke iz ovog serijala, u potpunosti ste spremni da se oprobate sa bilo kojim od narednih 5 predloga za prve šivaće projekte!

#1 Scrunchie gumice za kosu (link)

Autor: Liupka

Presladak poklon za decu i odrasle, praktična sitnica koja je (skoro) svakom potrebna, i predmet koji možete sašiti ispod pola sata – popularna scrunchie gumica za kosu. Čak i da vam je ovo prva stvar koju pokušavate da sašijete u životu, ocenićete ovaj projekat kao izuzetno lak za izradu. Ovaj pisani i foto tutorijal će vas sprovesti kroz ceo proces bez stresa – idealno ako vam treba poklončić u poslednjem minutu ili samo želite da se oslobodite straha od rada sa mašinom za šivenje.

#2 Platnena vrećica za odlaganje pletiva ili drugih sitnica (link)

Autor: Tea Berček

Ovaj lagani tutorial objašnjava ceo proces pravljenja platnene vrećice korak po korak i bogato je ilustrovan fotografijama što dodatno olakšava stvari kada ste apsolutni početnik ili vizuelni tip osobe. Tzv “project bags” su idealni pokloni za pletilje jer se koriste za odlaganje projekata na kojim trenutno rade (“wips”) ali mogu biti praktične i za odlaganje bilo čega od igračaka do kozmetike – samo prilagodite veličinu vašim potrebama.

#3 Kuhinjska kecelja (link)

Autor: Studio Lenart

OK, možda kuhinjska kecelja nije najglamuroznija star koju ćete sašiti u životu, ali je definitivno praktična, jednostavna za izradu, i odlična za vežbanje osnovnih tehnika šivenja. A može biti i super poklon za nekog ko voli da kuva, pogotovo ako je malo personalizujete sa, recimo, izvezenim inicijalima ili odaberete materijal u omiljenoj boji ili sa zabavnim printom. Ovaj tutorijal dolazi sa PDF krojem koji možete odštampati kako biste lakše preneli kroj na tkaninu, taman da vežbate precrtavanje krojeva i docrtavanje dodatka za šav.

#4 Ceger (link)

Autor: Sivenje za pocetnike YT

Ako preferirate da učite vizuelno, YouTube video tutorijali za šivenje će vam odlično leći. U ovom videu ćete videti detaljno, korak po korak, kako se šije višekratni ceger od klasičnog ameriken platna, koji posle možete oslikati ili ukrasiti aplikacijama da mu dodate neki vaš lični pečat. Takođe, ako želite pravi eko ceger, možete ga napraviti od stare odeće, i tako apciklirati nešto što vam nije potrebno u jedinstven, ručno izrađen modni dodatak.

#5 Igračke (link)

Autor: Ljubica Bildi

Zbog toga što uglavnom nisu prave linije u pitanju, igračke za decu mogu biti malčice izazovnije za apsolutne početnike u šivenju, ali kad malo provežbate osnovni bod, jedan jednostavni “plišanac” može biti nezahtevan projekat koji će obradovati vaše najmlađe. Ovo kreativno uputstvo dolazi u pisanoj formi i video formi na YouTube-u za one koji preferiraju da vizuelno prate proces.

Anđela Vučković
angelavuckovic@icloud.com

Anđela piše o rukotvorinama i održivom životu i donosi vam savete za lep, jednostavan i zadovoljan život s ruba Beograda. Anđelu možete pratiti i na njenom Instagram profilu @zivotjednoghobita

No Comments

Post A Comment