Andjela Vuckovic Šivenje za početnike_ Kako odabrati pravu tkaninu

Šivenje za početnike – Kako odabrati pravu tkaninu

Kada ste početnik u šivenju, verovatnije je da će vas povući dezen ili tekstura materijala kada birate – lepršava viskoza ili praktična elastična trikotaža možda izgledaju primamljivo ali svakako nisu najpreporučljivije za nekoga ko tek uči da šije. Isto tako, tkanina mora odgovarati kroju koji planirate da koristite, te ako ste zamislili da šijete laganu letnju haljinu s karnerima ili sako sa strogim geometrijskim linijama, jasno je da nećete moći da koristite isti tip materijala za oba projekta.

Dakle, kako onda odabrati pravu tkaninu, bilo da ste apsolutni početnik ili već imate malo iskustva sa šivenjem? Pre svega, bitno je znati da svaki materijal iziskuje drugi tip igle – neke materijale morate šiti debljim neke tanjim iglama, a neke iziskuju specifične tipove igala sa drugačijim vrhom kako se tkanina ne bi oštetila tokom šivenja. Dalje, uzmite u obzir šta šijete i kako se materijal ponaša: neki odevni predmeti zahtevaju “kruće” materijale da bi imali formu, dok se pojedini moraju šiti isključivo sa elastičnim ili lepršavim materijalima da bi postigli željeni izgled.

Ovaj mali pregled najpopularnijih tkanina za šivenje će vam pomoći da brzo i lako odredite koji tip tkanine je najpogodniji za vaš sledeći projekat i šta će vam biti potrebno da ceo proces prođe bez stresa lomljena igala ili cepanja i teglenja tkanine.

Pamuk ili poplin

★ Tip: prirodan materijal

★ Igle: Univerzalne, najčešće 80/12

★ Nivo: potpuni početnik

Ne samo da je pamuk čest izbor zbog prirodnih svojstava ovog vlakna koja ga čine pogodnim za sva godišnja doba pa čak i osetljivu kožu, nego je jedan od najlakših materijala za savladati kada ste početnik. Pamuk bez ili sa vrlo malo elastina nije teško šiti je ne klizi i ne rasteže se a dovoljno je svestran da se može koristiti za izradu apsolutno svega od odeće do posteljine, igračaka, i modnih detalja. Dostupan je u najšarenolikijoj paleti boja i dezena, tako da vam neće biti problem da nađete nešto po svom ukusu.

 

pamuk

Viskoza

★ Tip: prirodan* (potiče od celuloze ali se dobija hemijskom obradom iste)

★ Igle: Oštre i tanke, kod univerzalnih bi to bilo 70/10

★ Nivo: napredniji početnik

Kada je u pitanju šivenje letnje i prolećne garderobe, pored pamuka, mnogi se odlučuju za laganu viskozu, koja je dostupna u zabavnim printovima i bojama i taman dovoljno lepršava za tople sunčane dane. Ipak, ako šijete svoj prvi odevni predmet, viskoza vam neće biti laka za šiti jer zbog svoje lepršavosti ima tendenciju da klizi i pomera se, što početnicima dodatno otežava proces. Uz tanke i oštre igle, možete sebi olakšati proces šivenja viskoze koristeći teflonsku stopicu ili, ako preferirate DIY rešenja, običnu stopicu čije ste dno prelepili selotejpom kako se tkanina ne bi prilepljivala uz stopicu dok šijete. Ako je tip viskoze koji ste odabrali gladak i klizi, onda će stopica sa gornjim transporterom biti odličan način da je obuzdate i sprečite pomeranje slojeva tokom šivenja.
materijali

Žersej

★ Tip: može biti prirodan (pamučni žersej) ili kombinovan (mešavina pamuka i poliestera)

★ Igle: Igle za žersej, streč igle, ili ballpoint igle u debljini koja je u skladu sa debljinom materijala

 ★ Nivo: srednji

Žersej je izuzetno popularan za dečiju odeću, trenerke, i generalno svakodnevnu odeću te ne iznenađuje da mnogi početnici žele da pokušaju da sašiju nešto baš od ovog materijala. No žersej, baš kao i svi rastegljivi materijali, može biti priličan izazov za nekog ko nema dovoljno iskustva sa šivaćom mašinom. Najčešća greška, osim koričćenja običnih umesto specijalizovanih igala za rastegljive materijale, jeste da početnici rastežu materijal dok ga šiju, bilo vukući ga ka sebi ili od sebe, čime tkanina gubi svoj oblik i potpuno se upropasti projekat. Iako se rastegljivi materijali većinski šiju na overlock mašinama, žersej možete šiti i na običnoj kućnoj mašini – samo kupite igle za rastegljive materijale i pazite da ga ne razvlačite. Dodatna pomoć može biti stopica sa gornjim transporterom koja sprečava gornji sloj tkanine da se rastegli i daje van uredne i ujednačene šavove pa čak i na rastegljivim materijalima.
zersej

A šta ćemo sa likrom, skubom, kožom, svilom, lanom…?

Svet tkanina je toliko bogat i raznolik da bi mi bio potreban jedan čitav serijal da prođem kroz sve. I više, ako bih zalazila u dubinu o samom materijalu a ne samo ponudila savete kako se koja tkanina šije. Realnost je da ćete, kao početnik, hteti materijal koji se lako nalazi, pristupačan je, i koristi se za većinu projekata koje želite da pravite, bilo da ste tek kupili šivaću mašinu i pravite svoje prve korake ili da ste napredni početnik koji želi da usavršava svoje veštine – a to su upravo pamučni materijali, viskoza, i žersej. 

 

Svila i koža su obično preskupi za početnika koji vežba – i zahtevaju što naprednije veštine što veću sigurnost u sebe jer je trošak prevelik da biste rizikovali da upropastite materijal. Veštački materijali kao što su skuba i likra vam neće biti teški za rad ako se izvežbate na viskozi i žerseju, a kruti materijali kao što je džins ili vuneni štof iziskuju samo deblje igle i mašinu voljnu da sarađuje sa debljim slojevima materijala. 

 

Suština je da kada se oslobodite sa osnovnim materijalima, eksperimentisanje sa tkaninama koje su skuplje, osetljivije, ili zahtevnije za rad vam neće biti izvor stresa i frustracije već samo novi izazov koji ste spremni da pobedite. A do tad – umesto svilene haljine probajte prvo da sašijete jednu od viskoze, ili pre nego upustite u šivenje ćudljivog lana, izgradite samopouzdanje sa “poslušnim” pamukom. Sačuvaćete mnogo živaca – a i novca!
Anđela Vučković
angelavuckovic@icloud.com

Anđela piše o rukotvorinama i održivom životu i donosi vam savete za lep, jednostavan i zadovoljan život s ruba Beograda. Anđelu možete pratiti i na njenom Instagram profilu @zivotjednoghobita

No Comments

Post A Comment