SOVEN VUNA: iskustva i recenzije

Od početka studenog, kad smo najavili našu akciju #sovenxysk podijelivši s vama fotografiju na kojoj su izložene pređe u različitim bojama, a koje je proizvela slovenska tvrtka Soven, primili smo brojne upite o iskustvima rada s ovom lokalnom vunom. 

Tijekom stvaranja mini kolekcije, koristile smo je za gotovo sve namjene, u gotovo svim raspoloživim bojama. 

U ovom članku, kroz razgovor s nekoliko članica kolektiva, donosimo vam više detalja i odgovore na najčešća pitanja.

Tekstura i osjećaj

Kakva je Soven vuna na dodir? Da li je meka ili pika/grebe, da li se kida ili je čvrsta, da li se filca, linja i, ako da, koliko?

Marta: Općenito je vuna čvrsta, rustikalna. Ne kida se i ne filca. Pastelni miks (limited edition) je svakako najmekši. Crvena, crna i narančasta su vrlo slične po teksturi – lijepo klize, osjeti se lanolin. Tijekom nošenja ne grebe, no to ovisi i o osjetljivosti kože. Žuto klupko je dosta različito, više je kao špaga i dosta je tanko.

Jelena: Naoko gruba vuna, ali kad se uplete, neovisno o iglama koje se odaberu i gustoći, nije nelagodna za nošenje. To što se nimalo ne filca velika je prednost u održavanju i dugovječnosti komada odjeće izrađenog od ove pređe. Tijekom pletenja ili heklanja, dogodi se da otpušta nešto dlačica, ali vrlo simbolično. 

Marija: Vuna livadsko zelene boje s kojom sam radila je gruba na dodir, ali veoma prijatna za rad. Dosta je čvrsta i kod mene se nije dešavalo da se linja. Iako je gruba, prijatna je za nošenje i nisam primetila da se filca uopšte. 

Tea: Krenut ću s usporedbom drugih čistih vuna dostupnih iz Europe. Soven je po tom pitanju definitivno mekši od „Lopi“ islandske vune, koja je karakteristična po “pikanju”, no, sudeći po pletivu zadržava jednaka svojstva termoizolacije i “velcro” osjećaja u pletenju (ljepljivosti niti o nit) kao i Lopi. Zahvaljujući tome, Soven je odličan za colorwork i to će mi sigurno biti sljedeći izlet u pletenju. Druga vuna koja je jako slična je „Moeke yarn“, lokalna rumunjska vuna. U usporedbi s određenim vunama (Španjolska i Portugal) s Mediterana, Soven je čvršći i grublji, prije pranja!
Sama nit je tijekom pletenja čvrsta i nema straha od pucanja. 

Pridjevi koje stalno koristim za Soven je: rustikalno, karakterno i izdašno.

Dana: Soven vuna me je jako podsetila na vunu koju amerikanci zovu “farm wool” – rustikalnu, non super wash tretiranu, vuna koja još uvek nosi karakter neindustrijske, minimalno obrađene vune. Također, jako mi liči na popularnu „Raincloud & Sage“ vunu. Ne filca se, a pri ručnom pranju prijatna je na dodir. Ne pika, ali nije ni mekana kao merino. 

Đelila: Odmah ću reći da sam ja osjetljiva na bilo koju vrstu vune i uvijek ispod nosim košulju ili pamučnu majicu. Tako da nisam baš neko mjerilo za pikanje i grebanje. Zato najradije i pletem prsluke!  Nisam primjetila da se u toku pletenja ikako filcala ili ćebala, naprotiv svaka petlja je bila jasno definisana. Jako mi se dopao taj rustikalan osjećaj koji daje, naročito u kombinaciji sa pletenicama. Ono što me još oduševilo jeste boja, jer sam ljubitelj pastelnih boja, a roza koju sam odabrala je predivna. 

Džejna: Soven vuna je jedna od grubljih vuna koje sam do sada koristila, što naravno nije negativnost, jer grublja vuna znači da je najpribližnija svom izvornom obliku, a to garantuje super kvalitet, otpornost i dugotrajnost. Jako je čvrsta i ne puca, a za rad preporučujem metalne igle, jer pletivo lakše klizi na njima prilikom rada. 

Edita: Za pletenje svoje veste koristila sam dvobojnu, prirodnu, nebojanu Soven vunu koja je na dodir grublja od svih vuna s kojima sam dosad radila. Međutim, prilikom pletenja je ugodna za ruke. Napravila sam visoki ovratnik i na vratu pika i svrbi. Imam lutku na kojoj sam isprobavala veličinu i na njoj je ostajalo dlačica vune koje sam lako skinula.

Anđela: Prilično meka u poređenju s ostalim domaćim vunama koje sam imala priliku da probam, u rangu letlopija.

Kvalitet niti

Da li ima čvorića i da li je ujednačena debljina kroz cijelo klupko?

Marta: Debljine su različite i između klupka, a ponekad i unutar klupka. Meni se ovo i sviđa jer daje živost teksturi i podsjeća me više na prirodu i proces kojim je nastala, pa mi je zapravo i draža.

Jelena: Najveću oscilaciju u debljini primjetila sam u posebnom izdanju pastelne pređe. Ostale su boje bile vrlo ujednačene.

Marija: Niti su čvrste i ne kidaju se. Što se tiče čvorića, od četiri klupka koja sam premotala samo sam u jednom našla čvor. Kako su klupka od po 200 g mislim da je to više nego prihvatljivo! Niti su ujednačene.

Tea: Moja vunica je bila crna tj. antracit,  pronašla sam par polunapuknutih niti na ukupno 5 x 200g, što je normalna pojava ako se u tvornici, na mašini motana nit zategnula ponekad prejako. Radila sam puno čvorastijim, zeznutijim, napornijim vunama, tako da Sovenu kao firmi bi samo savjetovala da ujednače način vezanja skeinsa. To me jedino malo zasmetalo.

Dana: Ima poneki čvorić, kida se kao i svaka druga vuna ove debljine i debljina joj je nejednaka, ali varijacija nije velika – to ovoj vuni daje poseban karakter.

Đelila: Ja sam prsluk isplela koristeći samo dva klupka. U jednom nije bilo nikako čvorića, a u drugom samo jedan. Ono što sam primjetila jeste da kao da je u jednom klupku vuna bila malo nježnija, odnosno mekša u odnosu na drugo. Jako je fino upredena i nisam primjetila neka odstupanja u debljini niti.

Džejna: Moja dva klupka su bila poprilično ujednačena. Na par mjesta sam naišla na ufilcanu grudvicu, ali mi to nije smetalo da nastavim dalje plesti. Nisam prekidala nit.

Edita: Svu vunu sam ručno premotala u klupko i primjetila sam zanemariv broj čvorova i odstupanja od debljine niti, koje se u teksturi gotove veste ne vide. S obzirom da sam parala gotovo polovicu veste i s istom tom vunom ponovo plela nisam primjetila da se promjenila kvaliteta i čvrstoća vune. 

Anđela: Kvalitetno upredena nit, ne gubi oblik, ujednačena celom dužinom, ne kida se, nema čvorića i prekida u niti. Odlično podnosi višestruka paranja, nema filcanja, izobličavanja niti.

Posle pranja

Ako ste prale vaše ispletene komade da li ste primjetile neke promjene? Da li se boja ispira (ako da, koja i koliko), da li vuna procvjeta nakon kvašenja i da li je dodatno omekšala nakon pranja?

Marta: Prala sam crvenu i narančastu, pa mogu za njih reći – da, svakako je omekšala i procvala nakon pranja. Baš jako je puštala boju, ali boja nije prešla na druge boje, kod višebojne veste. Također, nije se ni isprala, ostala je jednakog intenziteta. i da, dosta je omekšala nakon pranja.

Jelena: Vuna svakako omekša nakon pranja i ono joj je potrebno da bi mustra lijepo došla do izražaja. Ne razvlači se, a s druge strane, kako sam primjetila na kapi kod koje sam htjela postići dodatni elasticitet, pa sam je sušila preko napuhanog balona većih dimenzija, sjajno se formirala i gusto tkanje se fino opustilo, zadržalo formu, ali se istegnulo, kako sam i htjela. Ono što je važno napomenuti je da u tom slučaju ne omlohavi. Ukoliko se žele zadržati inicijalne dimenzije, samo se suši položeno i nema većih odstupanja. 

Marija: Ja sam ispleteni komad prala u regeneratoru za kosu, boja se tek malo ispira. Ništa zabrinjavajuće. Nakon pranja komad je dosta omekšao i tek nakon pranja se mustra odlično videla. Ne razvlači se mnogo, taman dovoljno da se blokira na željenu dimenziju. Ja sam svoj komad sušila položeno na ravnoj podlozi. Nakon sušenja dobije čvrstinu, ali i pored toga ima lep pad kada se nosi. Mislim da se neće razvlačiti u nošenju.

Tea: U moj rad je uračunato da će se Soven ponašati kao i sve standardne čiste vune, pogotovo vune koje kao Soven pokazuju da mogu na veći raspon igala, tj. elastične su na iglama. Vuna se otvorila, tj. procvjetala i dopustila da ju blokiram kako želim. S obzirom da je sam rad oversize, nisam ju štedjela kako bi do kraja dobila taj opušteni, oversized look. No, iako je sama vuna elastična, rad je ostao u svojoj definiciji.

Također, odvažila sam se isprobati tehniku blokiranja peglom i krpom na jednom dijelu rada, „Arne i Carlos“ savjetuju taj način za čistu vunu, te je i ta tehnika bila uspješna.

Rad je pustio boju kod prvog pranja. Kako je u mom slučaju crna boja bila u pitanju, koristila sam hladnu vodu i Euclan. Sama boja nije zaflekala ili prešla na ništa drugo. Lako se oprala s kupaonskih pločica, što znači da je Soven u nekakvom standardu sa ostalim proizvođačima čije boje puste tijekom prvog pranja. Hladna voda + malo octa je zato must kod prvog pranja. Ocat ima ulogu ispiranja mogućeg mirisa i može zaključati boju u vuni, a usputno je i prirodni omekšivač, a hladna voda je standard za blokiranje. 

Dana: Vuna je znatno mekša i “opuštenija” posle pranja, ali se i boja (crvena) jako ispira. Ja bih je prala što manje. 

Đelila: Oprala sam ispletene dijelove prije sastavljanja. Pri stapanju sam primjetila otpuštanje boje, ali ne toliko jako. Poslije sušenja boja je ostala ista. Ono što se desilo jeste da su se pletenice jako lijepo posložile. Jako me brinulo to što su u toku pletenja „skupljale“ rad pa sam mislila da će biti preusko, ali kada sam oprala, osušila sam dijelove tako što sam ih zategnula špenadlama na željene dimenzije. Nakon sušenja je ispalo odlično, onako kako sam i željela. Mislim da je vuna odlična za pletenice. Isto tako je omekšala tkanina, prala sam u šamponu za kosu za bebe.    

Džejna: Svaka vuna poslije pranja doživi procvat, a ova pogotovo. Uvijek koristim šampon koji ima dodatak lanolina u sebi. Svoj sam komad radila u žakard tehnici i mogu reći da je ova vuna posebno prikladna za takav rad. Sve petlje su se izravnale, a boje se tako lijepo stopile jedna u drugu. Nakon pranja komadi su omekšali i procvjetali. I dalje pika ali meni to ni najmanje ne smeta. Ne bih preporučila da se pletu dječiji komadi u ovoj vuni. S obzirom da sam koristila svjetlije nijanse nisam primjetila da se boja ispirala. 

Edita: Vestu sam potopila u vodi i šamponu i uprkos preporukama da se ne drži dugo u vodi zaboravila sam na nju. Voda je bila poprilično tamno obojena, ali boja same veste je ostala nepromjenjena. Osjetila se velika razlika u mekoći prije i poslije pranja. Baš me ugodno iznenadila mekoća vune na dodir i na tijelu.

Anđela: Dodatno omekša i “procveta” posle pranja u toploj vodi.

Igle i metraža

Koji broj igala ste koristile za pletetenje sa Soven vunom i da li biste je okarakterizirale kao prilagodljivu za različite projekte/tehnike? Koliko vam je vune otišlo – više ili manje nego očekivano – odnosno da li biste rekle da je izdašna ili je potrebno kupiti bonus klupko za svaki slučaj?

Marta: Vuna je ekstra prilagodljiva. Heklala sam s 6mm i 10mm, a plela sam s 10mm. Što se heklanja tiče, moja preporuka je kukica 6mm jer se dobije fina gustoća, a nije kruto, pogotovo nakon pranja omekša. S kukicom 10 je već jako „rijetko“, odnosno mrežasto, ovisi o projektu i što se želi postići (kukicom 10mm su npr. isheklane nogavice dimija). S pletivom je, naravno, sasvim drugačiji rezultat, s iglama 10 sam dobila mekanu strukturu i jako rastezljivu po širini, no dovoljno gustu da lijepo pokrije (nema rupa, odnosno mreže kao kod heklanog dijela).

Jelena: Vuna je jako izdašna. Koristila sam igle u rasponu od 5mm do 12mm. Najteža mi se pokazala za kukičanje, jer nema elasticitet, pa je napornije malo za ruke, dok po iglama doista klizi i jednostavno i brzo se završavaju projekti.

Marija: Ja sam koristila igle 5 mm, ali mislim da sam mogla i da idem pola broja više. U pogledu potrošnje, ona je bila taman koliko sam i predvidela. Mada to zavisi od veličine igala i tenzije svake pletilje, tako da se ne može uzeti kao univerzalna istina. 

Tea: Soven je jedna od najizdašnijih čistih vunica na koje sam naišla. U Nizozemskoj, gdje živim, takva vunica se ne može kupiti ispod 15-20 EUR za manju metražu. Potrošila sam svih gore navedenih 5 x 200g, za rad koji nije imao točni plan i program, no dobila sam oversized kaput u kombinaciji pletenja, heklanja te malo veza. Heklanje je definitivno bilo teško, što zbog toga što nisam heklač po vokaciji, što jer takva vunica očigledno nije toliko za heklanje koliko za pletenje. Što se tiče pletenja, ova vunica je isprobana na više igala, od 4mm do 7mm. Ona je zbog gore navedenog “velcro” osjećaja i dalje ostala sa definiranim očicama.

Dana: 3mm za ranflu, 5mm za ravni bod. Skoro tačno 4 klupka za džemper veličine M/L i to malo oversized. Jako izdatna vuna, maximum 6 klupka bi bilo potrebno za vuneni mantil, recimo.

Đelila: Koristila sam igle 5mm, mada imala sam prostora da koristim i 6mm, ne bih pogriješila. Da pletem čarape, plela bi sa iglama 2,5mm – 3 mm.  Potrošila sam tačno koliko sam i predvidjela, s tim da sam mijenjala mustru iz glat u pletenice koje više troše, ali na kraju mi nije zafalilo. Tako da bih rekla da je vuna jako izdašna.     

Džejna: Za kapu sam koristila igle br. 4,5mm i 5mm, a za šal 6 mm. Jedno klupko roze i jedno klupko natural/prirodne bez nijanse bila su dovoljna za ova dva komada.

Edita: Za tijelo veste sam koristila veličinu igala 5mm. Plela sam glatkim bodom i rad je bio odlične gustoće, a s obzirom da je vuna deblja potrošila sam manje vune nego što sam očekivala. 500 g vune nije pretjerana količina  za zimsku vestu veličine M. 

Anđela: Izdašna je – za ceo cowl otišlo mi je oko 130 gr vune.

Dodatni utisci

Da li je osjetan miris? Da li ima slamki, trunčica? Čini li vam se da ima manje ili više lanolina?

Marta: Miris je jako osjetan kod narančaste i crvene, a i crne (nakon pranja više ne), to je miris lanolina, specifičan je baš kao osnova za kreme i slično. Osjeti se i pod rukama. Nisam ga primjetila kod žute i pastelne (kao ni lanolin pod prstima). Slamki ima, kako u kojem klupku, kao i trunčica. No, osjećam se tako još bliže prirodi, ima divljine i pitomosti u sebi. 

Jelena: Ima specifičan miris, ali ne poput druge vune ovog tipa, on je jako neutraliziran i u pranju ga je moguće dodatno ublažiti do mjere da se uopće ne osjeti. Svakako nije neugodan. Dosta lanolina je zadržala pređa, što bih rekla da joj je i prednost. Ima trunčica i slamki, ali ništa što bi moglo izgledati loše za krajnju izvedbu. Pranjem se ovo također ukloni.

Marija: U mom slučaju nije bilo osetnog mirisa. Tek kad baš približim klupko nosu, oseti se malo, ali rekla bih zanemarljivo. Lepo kliza i niz prste i niz igle, tako da zaključujem da nema puno lanolina. Trunčica i slamki je bilo neobično malo za domaću vunu, tako da sam sa tog aspekta više nego zadovoljna.

Tea: Jedna od stvari koje sam primjetila je da je ova vuna masna zahvaljujući lanolinu. Moje ruke su jako zahvalne na ovom bonusu prirodne kreme za ruke. Miris je nestao nakon pranja. Kako nije superwash, ovaj rad/vunica nikad nece u mašinu, već dolazi u obzir samo pranje na ruke, što nekima može biti minus. Plus je da radove s ovakvom vunicom nema potrebe prati često. Dapače, kako je Soven krcat lanolinom, s vremenom ce rad izgledati sve bolje i podatnije.

Dana: Ima dosta lanolina, ne miriše na farmu, ali miriše na neobrađenu vunu, kao vuneni tepih. Ima poneka slamka. 

Đelila: Kada sam otvorila paket nisam osjetila onaj tipičan miris vune nego je onako baš fino mirisalo. Tek kada sam vunu približila nosu osjetio se pravi miris vune. Moram biti iskrena da sam zapravo bila oduševljena njime.  U vuni je bilo trunčica, ali ne toliko da mi je zasmetalo.

Džejna: Miris se itekako osjeti i nije mi smetao. Trunčica je bilo poprilično, pa sam ih usput vadila. Puna je lanolina što je pozitivno.

Edita: Miris ovčje vune je bio baš intenzivan, ali samo u toku pranja, odnosno čitavo vrijeme dok je vuna mokra. Tijekom pletenja i sušenja ga nisam osjetila. Slamki i truničica ima minimalno.Klupko je čisto. Prije nisam radila sa ovakvom neobrađenom vunom, pa ne mogu usporediti razliku u količini lanolina, ali ne smeta prilikom pletenja.

Zaključak

Marta: Jako mi je inspirativna ova vuna, čvrsta i volim kako se oblikuje, reljefasto, ima svoj život. Kod heklanja se treba pripremiti na pravi slow fashion. Treba često odmoriti ruku, inače može prouzročiti bolove u zglobovima. Ipak, isplati se.

Jelena: Cijena ove vune je jako pristupačna. Izbor boja je jako zanimljiv i ima širu paletu. Lako se naručuje. Pokazala se odličnom i za izradu modela s uzorcima, i za colorwork. Odjevni predmeti sjajno griju, a nisu nužno glomazni i teški, osim ako to nije efekt koji se namjerno želi postići dizajnom. Radila sam s narančastom, lila, crnom, sivom, plavom, rozom i pastelnom. 

Marija: Izbor boja je baš odličan, imala sam problem da se odlučim! Odnos cene i kvaliteta je odličan. Ono što bih ja volela je da vuna za nijansu bude mekša i da ima barem dve debljine. Ovakva kakva je je odlična za grublje komade, ali mislim da bi se značajno bi se proširile mogućnosti predmeta koji se mogu izrađivati kada bi bila i tanja opcija, kao na primer suknje koje lepo padaju.

Tea: Ako je netko do sad pleo samo sa određenim superwash vunicama, pamukom i akrilom koji su obrađeni tako da vam daju osjećaj mekoće, Soven će u početku biti maleni šok. Ako ste ljubitelj vune s karakterom, Soven je 100/100 vunica koju morate isprobati. Objektivno, Soven je neotkriveni dragulj kojem treba bolji branding i spajanje sa LYS-a diljem EU koji imaju određenu bazu kupaca za ovakve sorte vune. Subjektivno, Soven vidim kao colorwork vunicu, jednako kao i odličan uvod u odmak od komercijalnih vunica i “vunica”. Veliki izbor baznih boja, odlična gramaža/cijena, cijeli YSK tim je pokazao da se sama vunica može prilagoditi velikom izboru tehnika. U Soven svakako treba uložiti vrijeme i igle i isprobati bar “one skein project”.

Dana: Vuna izuzetnog karaktera za interesantne mustre kao sto ih pravi Junko Okamoto ili Kouvive. Super vuna za kablove, čipku ili pruge. Odlična za mantile ili oversized dugačke prsluke. 

Đelila Jako je instagramična!

Džejna: Široka paleta predivnih boja, za svačiji ukus po nešto. Pristupačna cijena. Posebnu povezanost osjećam jer je s naših prostora, pa me podsjeća na djetinjstvo kada smo morali nositi džempere koji bockaju jer je to toplo, zdravo i korisno.

Edita: Svakako preporučujem pletenje sa Soven vunom. Izbjegavajte visoke ovratnike jer na vratu grebucka i svrbi i bude neugodno, pogotovo ako ste osjetljivi. Na ostalim dijelovima tijela nije toliko neugodno. Preporučila bi i veličinu igala 5 mm jer je rad gust. Cijena je s obzirom na kvalitetu prihvatljiva. Posebno bi preporučila dvobojnu vunu. Omjer tamne i svijetle niti daje modernu i fotogeničnu kreaciju.

Anđela: Ako tražite izdašnu, izdržljivu, i toplu vunu, Soven je odličan izbor. Mislim da bi se idealno pokazala za neku jaknicu ili kardigan ako imate osetljiviju kožu, a ako vam malo grebuckanja ne smeta, možete je koristiti za sve što vam padne na pamet. Sve dok ne očekujete merino nivo mekoće, nećete biti razočarani!

Soven vuna dostupna je na sluzbenoj Soven stranici: https://www.soven.si/en/kategorija-izdelka/sheeps-wool-yarn/
Yu Stitch Kolektiv YSK
yustitchkolektiv@gmail.com

YSK je grupa autora zaljubljenika u lepotu stvaranja

No Comments

Post A Comment