World Wide Knit in Public Day (KIP)

12. JUN JE SVETSKI DAN PLETENJA U JAVNOSTI ILI WORLD WIDE KNIT IN PUBLIC DAY (KIP)

Pletenje se generalno smatra veštinom, koju žene, muškarci, deca praktikuju uglavnom samostalno u zatvorenom prostoru, veoma retko u društvu. Mada, sećam se kad sam bila mala, nani su dolazile drugarice na kafu. Svaka je sa sobom nosila neko pletivo, da ne traće vreme uzalud. Ali i dalje to se odvijalo u četiri zida.

To ne mora da bude tako!

Kad putujem uvek nosim sa sobom nešto da pletem/heklam i stalno dobijam čudne poglede. Jedan primer, kada sam putovala na Kubu, jedan od saputnika mi je rekao kako je mislio da sam neka luda kad me je video da heklam na aerodromu (!?!). Posle se baš čudio da mi ne fali daska u glavi.

Kako pletenje, a i ručni radovi uopšte, poslednjih godina dobijaju sve više na popularnosti, tako i počinje da izlazi iz okvira kuća i stanova i seli se u kafiće i parkove. Što se može smatrati vidom pobune, ali kako je Aleesha Paz napisala u članku Raise your needles: in defence of public knitting:

Javni prostori bi trebalo da budu platforme za ljudsko izražavanje i interakciju, mesta na kojima se mogu razmenjivati strasti i ideje i gde možemo biti nadahnuti međusobnom kreativnošću i individualnošću“.

World Wide Knit in Public Day (KIP)

Svetski dan pletenja u javnosti ili World Wide Knit in Public Day (KIP) je nastao 2005. godine. Osnovala ga je Danielle Landes sa željom da promeni svet. Mada, mislim više sa željom da promeni svest ljudi i njihov odnos prema pletenju.

Ovaj dan se obeležava svake godine druge subote u šestom mesecu.

Ove godine je to 12.06. i biće to prvo zajedničko pletenje u javnosti (nadamo se jedno od mnogih) u organizaciji YSK.

Za prvo YSK-pletenje u javnosti 2021. sa temom Hajde da se upoznamo odlučili smo da napravimo saradnju sa novosadskom grupom NS Needles. Gordana nas je inspirisala svojim člankom Vesele žene novosadske ili kako smo isplele ‘iljadu komada o pletenju za humanitarne akcije, tako da smo poželili i lično da se upoznamo. Jeste da je pletenje samostalna disciplina, ali sve je lepše u društvu, zar ne?

Naročito posle skoro godinu dana života u uslovima pandemije!

Mesto održavanja će prigodno biti u Novom Sadu, na Štrandu  jer je na otvorenom i jer je prijatno i široko. Vreme održavanja je 12.06. od 11:00.

Naći ćemo se u kafiću Bridge Bar, koji se nalazi na tzv. Špicu, posle mosta Slobode. Naravno, ukoliko ne želite da sedite u kafiću možete poneti prostirke i sedeti na plaži i uživati u lepom vremenu (za sada najavljuju sunčan dan sa 24ºC) i dobrom društvu.

Parking koji se plaća nalazi se relativno u blizini kafića, cena dnevne karte iznosi cca 100 din. Na 100m se nalazi stambeni blok, pa možete i tamo pokušati, a ima i divlji parking ispod mosta, koji se takođe naplaćuje.

Na slici su žutim obeleženi parkinzi, a crvenim X-ovima ulazi na Štrand.

World Wide Knit in Public Day (KIP)

Važna napomena je da ovaj dan nije ograničen samo na pletilje i pletače, kolege po heklici su više nego dobrodošli. Da li ipak radite makrame, vez ili izrađujete nakit i vas ćemo rado da upoznamo.

Na prvom mestu potrebno je poneti dobru volju i lepo raspoloženje!

Vidimo se uskoro!

P.S. U slučaju lošeg vremena, a nadamo se da do toga neće doći, pratite objave na našem sajtu i društvenim mrežama i obaveštenja o alternativnoj lokaciji.

Marija Korac
macakorac@gmail.com

inženjer, koji svoje slobodno vreme provodi u pletenju, heklanju, šivenju, kuvanju, putovanjima...

No Comments

Post A Comment