Dzejna Tojaga Vez heklarije_i_to

Uvod u svijet vezenja

Ako me poznajete bar malo znate vrlo dobro koliko volim ručni rad, DIY projekte, koliko volim i da pletem, da heklam te nekada jednostavno poželim da dani traju duže pa da završim sve što sam započela. Prije otprilike godinu dana došla mi je u posjetu zaova i donijela dva obruča za vez i dva pamučna platna na kojima su već bili isprintani cvjetni motivi, spremni da se izvezu. Ponudila mi je jedan od ta dva da izaberem, a ja, kao da nemam drugog posla, objeručke sam prihvatila, jer teško je ribu u vodu natjerati :). Od tada nisam prestala da vezem i nakon kraćih pauza uvijek mu se rado vratim. Ne mora to biti čitav obruč koji je izvezen i koji će visiti kao slika na zidu kao ukras, vrlo često ukrašavam goblenskim koncem ispletene komade odjeće pa im tako dam neku drugu dimenziju i specifičnost. Vezenje je jedan od onih hobija koji slobodno mogu nazvati i freestyle umjetnost. Prazno pamučno platno dozvoljava, kao i kod slikanja, svakakve tehnike i ideje. Ovaj hobi je podložan stalnom učenju i izmjenama, a poznavajući samo osnove, i vi, kao novonastali umjetnik na platnu, možete napraviti mala umjetnička djela. I sama sam u procesu da svaki dan naučim nešto novo u vezenju, što je jedan od aspekata ovog hobija koji me neizmjerno raduje, te vas pozivam da se pridružite mom putovanju kroz svijet konca i igle. 

Dzejna Tojaga Vez heklarije_i_to

Preporuke za početak

Kao i sa svakom vještinom koju prvi put usvajate najbolje je krenuti na najjednostavniji način da proces bude što razumljiviji i da imate osjećaj da napredujete i učite. Zato su moje preporuke da ako prvi put želite da se okušate u vezu nabavite KIT tj. set koji će sadržavati sve što vam je potrebno da završite projekat. Set za vez treba da sadrži obruč (plastični ili od bambusa), platno (pamučno, laneno ili mješavina) na kojem je već isprintan motiv u bojama koje ćete koristiti, igla za vez, konac za vez u svim bojama koje su vam potrebne da izvezete motiv, i kratko slikovno uputstvo svih bodova koje se koriste za projekat. Ovakvi setovi obećavaju da će projekat biti završen i da će u punom sjaju krasiti zid vaše sobe. Prilikom kupovine ovakvih setova pogledajte prvo u lokalnim pozamanterijama ili prodavnicama kakva je ponuda prije nego se odlučite za online kupovinu.

Materijal

Kada već steknete neko iskustvo sa vezom vaši apetiti će takođe porasti, u smislu da ćete htjeti da nabavite i neke druge alate i materijale. Ovo su alatke koje svaki zaljubljenik veza treba da ima na kućnom lageru. 

Dzejna Tojaga Vez heklarije_i_to

Obruči

Obično se proizvode od plastike ili bambusa. Svejedno je koji preferirate ali svakako je potrebno da ima dobar šaraf koji se može jako zategnuti i da čvrsto drži platno između dva kruga. Ovo je bitno jer platno mora biti dobro zategnuto kako bi bilo lakše da vezete po njemu. Obruči se mogu kupiti u različitim veličinama prečnika a najpopularniji su oni prečnika od 20 cm. Svakako ako kupujete šeme za vez, dizajner naglasi koja veličina obruča se treba koristiti. Ja u svojoj kolekciji imam i one velike od 28 cm a i one minijaturne od 5 cm koji su posebno slatki.

Platno

U suštini moguće je da vezete po bilo kojem materijalu, od tila do teksasa. Najčešće upotrebljivani materijali za klasičan vez unutar obruča je lan, pamuk ili mješavina ova dva materijala. Moje iskustvo sa lanom je takvo da je po njemu jako lako raditi ali isto tako vez i nije baš precizan a može se desiti da poneki bod i propadne kroz lan zbog same rupičaste strukture i gustine lana. Pamučna platna s druge strane, naročito ona gusća i teža, su čvrsta i nepodatna, pa će vam trebati i  snage i bolja igla da nešto uradite. Rad izgleda jako precizno i lijepo što je pozitivna strana ali svakako treba da odmarate ruku i zglobove ako osjetite bilo kakvu bol. No, vrlo brzo, ćete naučiti koje platno odgovara vašim prohtjevima i rukama, a osobno najbolje su mi se pokazale mješavine lana i pamuka tako da njih uglavnom i kupujem.

Konci

Najzastupljeniji su 100% pamučni sa šest niti. Ovaj konac se jako lako može razdvojiti pa ćete sigurno u šemama za vez naći uputu od dizajnera da razdvojite konac na pola tako da imate tri niti za rad, što se koristi da se dobiju jako sitni detalji na radu. Najpopularnije svjetske marke su DMC kao i Anchor. Radila sam sa obje marke ali kada sam probala našu domaću Ljubicu nisam mogla da sakrijem oduševljenje. Prvo što je vrhunskog kvaliteta, drugo što je cjenovno jako povoljna i treće dolazi u širokoj lepezi boja i nijansi.

Isprobala sam i vuneni konac marke Anchor. Tim koncem sam vezla po vunenim trakama koje sam sama dizajnirala i mnogo ljepše izgleda vuna na vuni neko pamučni konac na vunenim odjevnim predmetima. Sa pamučnim koncem je poprilično teško raditi jer se često desi da konac jednostavno propadne i ne vidi se na debelim i mekanim vunenim stvarima.

Ako se pitate zašto ne koristiti običnu vunenu pređu koju koristimo za pletenje, odgovor je zato što je takva pređa dosta mekša, lakše puca i dosta se filca prilikom provlačenja kroz platno. A ako nemate drugi izbor, obični ostaci vune od starih projekata nisu svakako za odbaciti.

Igle

Poželjno je da imate oštre igle različitih veličina kao i različitih veličina otvora kroz koji provlačite konac.

 
View this post on Instagram
 

A post shared by Yulia Anderson (@matryoshkadollshop)

Sredstva za prenos motiva na platno

Olovka čiji se trag briše u dodiru sa vodom ili toplotnim trenjem. Ja koristim Pelikan Frixion Pen. Pomoću nje ili precrtam motiv na platno ili motiv sama nacrtam.

Možete čak koristiti i indigo papir tako što ćete isprintati motiv a zatim oštrom olovkom preći preko motiva dok vam je platno ispod indigo papira.

Samoljepljivi papir koji se otapa u vodi je čudo koje sam otkrila prije nekog vremena i kojeg jako često koristim. Po ovom papiru možete crtati kao i koristiti ga za printanje motiva. Kada završite sa vezom potrebno je samo ga kratko natopiti u vodi i gle čuda papir nestaje a motiv ostaje.

Za kraj

Ovo je bio samo uvod tj. kraj prvog dijela, i neka moja iskustva koja sam stekla u ovoj godini dana otkako sam počela da se interesujem za vez. U drugom dijelu pripremam detaljnije opise bodova koji se najčešće koriste, kao i jedan mini DIY projekat, kao sumu svih bodova koje ću obraditi u drugom dijelu. Ako vas interesuje kako udahnuti svježinu staroj pamučnoj majici svakako budite malo strpljivi i pričekajte i drugi dio koji dolazi jako brzo. I ne zaboravite, zaista svako može da veze. A jedan pogled na milijunski #embroidery na IG pokazat će vam da je vez u renesansi, te da se sve više kreativaca okreće vezu kao još jednom DIY načinu kako izraziti svoju kreativnost.

Dzejna Tojaga
dzejna.tojaga@gmail.com
No Comments

Post A Comment