ZAŠTO JE UZORAK BITAN?

Sigurna sam da na ovu temu postoji veliki broj članaka što u knjigama, što na internetu, ali nekako i dalje ljudi izbegavaju da naprave uzorak pre početka pletenja. Moram da priznam da sam do skoro i ja bila jedna od njih. Posle nekoliko paranja, dozvala sam se pameti, pa se nadam da će ovaj članak doprineti da i vas ubedim zašto je uzorak bitan!

Topla preporuka je da pročitate odlične članke na ovu temu Neophodni probni uzorak i Pletenje probnog uzorka.

Čemu služi uzorak

Najjednostavnije rečeno uzorak služi da odredite koliko petlji i redova imate u kvadratu veličine 10×10 cm. Na etiketama vunice uvek imate dat opseg igala za predivo koje ste izabrali i (orijentacioni!!) broj petlji i redova. Za izradu šalova ili ćebadi to se može uzeti kao osnova, ali ako radite odevni predmet, ipak morate uložiti malo vremena u izradu uzorka (da ne biste parali kao ja).

Informacije koje će vam pružiti uzorak su mnogobrojne. Da li je veličina izabranih igala odgovarajuća, da li šema koju planirate da radite ide uz predivo samo su neka od pitanja na koja ćete dobiti odgovor izradom probnog uzorka.

Ako radite po gotovoj šemi uzorak će vam dati odgovor da li možete vašu kombinaciju prediva i igli koristiti da dobijete komad željenih dimenzija.

U vezi sa ovim potrebno je i napomenuti da se različita prediva različito ponašaju nakon pranja, pa sa tim u vezi uzorak je potrebno izmeriti pre i nakon pranja. Inoformacija o meri pre pranja će vam služiti dok pletete, da znate koliko dugo raditi rukave ili telo npr džempera ili kape.

Ukoliko preskočite ovaj korak dobiće predimenzionisanu npr. kapu kao na sledećoj slici.

Ali i to nije kraj sveta, uvek možete ranflu kape presaviti ili je nositi kao ležernu kapu (slouch).

U slučaju da radite džemper možete da kažete baš sam htela da napravim ovako preveliki, to se sada nosi, ali ako želite da vam stoji kako ste zamislili morate se malo potruditi.

Kako se radi uzorak

Prvo što je potrebno je da se udobno namestite i pripremite sve što vam je potrebno kao štu su igle, predivo, opuštajuća muzika, po mogućstvu bez drugih ometanja. Ne znam da li ste čitali uputstvo za Singerove mašinu za šivenje iz 1949, koje iako sad zvuči seksistički i šovinistički ipak u sebi nosi neke istine?

Kada su svi uslovi tu, počinjemo.

Različiti bodovi se različito ponašaju tako da ako imate mustru po kojoj želite da radite odevni predmet, iskoristite je i za izradu uzorka. U drugom slučaju uzorci se obično rade u glat bodu. Ja sam izabrala da radim klasičan glat uzorak.

Kao što sam već napisala na svakom predivu dat je raspon igala koje su odgovarajuće za tu debljinu vunice.

Prvo što je potrebno je da uradite kvadrate 10 × 10 cm na različitim iglama. Nemojte raditi male uzorke, nećete iz njega izvući potrebne informacije. Potrudite se da stvarno uradite minimum ovih 10 × 10 cm. I ovo sam naučila na teži način!

Posledica toga je da džemper koji sam radila ne stoji onako kako sam ja to zamislila!

U sledećim primerima koristiću Baby Alpaca od Gazzal Yarn (50g=160m). Na etiketi kaže da se može raditi iglama od 2,5-4. Uzorke sam uradila na iglama 3 i 4 mm. Uzorak dat na etiketi će vam pomoći da odredite koliko je petlji potrebno namaći. Namaknite nekoliko više od onog što piše na etiketi, na ovom predivu piše da je 24 petlji i 38 redova u 10×10cm.

Sa slika se vidi koliko veličina igli utiče na dimenzije uzorka. Na ovaj način ćete odrediti koja je veličina igala za vas odgovarajuća.

Kada ste izabrali igle, zapišite mere uzorka i operite i blokirajte ga na isti način na koji planirate i održavanje finalnog komada. Vodite računa da neke šeme daju broj petlji u uzorku za uzorak pre pranja!!

Ukoliko koristite akril ova razlika neće biti toliko velika, ali sa prirodnim materijalima situacija je potpuno drugačija.

Takođe izbor finalnog proizvoda uticaće na izbor igli. Ako želite da komad ima veći pad ići ćete sa većim brojem igala, dok ako želite da drži formu odlučićete se za manji broj.

Na sledećim slikama uporedno su dati čipkani uzorci tek ispleten i blokiran ređeni od istog Baby alpaca prediva na iglama 3,5mm. Očigledna razlika, zar ne?

Još jedna bitna stvar, svako od nas radi drugačije, drugačija mu je zategnutost konca tako da će uzorci dve pletilje biti međusobno različiti iako su sve isto radile. Da potvrdim ovo dala sam dvema drugaricama da svaka isplete po probni uzorak sa iglama broj 4. Značajna razlika u broju petlji, zar ne? Broj redova nismo uzele u obzir, ali sa sigurnošću mogu da tvrdim da će i tu razlika biti očigledna.

Uzorak za pletenje u krug

Ako planirate da pletete u krug uzorak se radi malo drugačije. Ovo je vezano za činjenicu da u ovom slučaju nema povratnih redova, koji se po pravilu rade sa drugačijom zategnutošću ili opuštenije ili čvršće. Ova razlika u zategnutosti za posledicu ima i neadekvatan uzorak.

Da bi ste dobili pravi uzorak za pletenje u krug znači da morate stalno raditi na licu rada. Kako to postići?

Metod koji sam ja usvojila i za koji mislim da je najjednostavniji je sledeći:

Namaknete nekoliko petlji više nego što bi radili za ravni uzorak. Prilikom izrade uzorka za pletenje u krug najlakše je da koristite kružne igle sa najlonom ili igle za čarape sa dva vrha.

Prvi red ispletete sve prave petlje. Kada ste stigli do kraja reda ne okrećete pletivo, već ga prebacite na drugi kraj igle kako biste ponovo radili na licu rada. Radna nit vam je ostala na suprotnom kraju, pa je potrebno da je samo uzmete i ponovo počnete da radite prave petlje drugog reda. Dugačka nit će vam ostati iza rada, ali to je u redu, tako i treba da bude.

Nastavite na ovaj način da pletete dok ne dođete do željene visine uzorka. Kada ste završili uzorak sve niti sa zadnje strane isecite po sredini i blokirajte uzorak na isti način na koji planirate da održavate gotov proizvod.

Uzorak bi trebalo da izgleda kao na sledećoj slici

Ovako urađen uzorak će vam dati sve potrebne podatke koje jedan uzorak treba da da. I džemper će odlično pristajati osobi kojoj je namenjen.

Kako izmeriti uzorak

Broj petlji i redova na uzorku je najlakše odrediti ako uzorak postavite na neku ravnu površinu, npr dasku za peglanje ili one dečije kocke od pene. Opran uzorak pričvrstite za podlogu špenadlama, ali vodite računa da ga ne razvučete u ostavite ga da se osuši.

Lagano razvlačenje uzorka je dozvoljeno samo u slučaju da merite rebrasti uzorak, tipa ranfle.

Sad vam je potreban običan krojački metar (ili neki specijalizovani alat ako imate). Za merenje broja petlji metar postavite na početak jedne petlje i brojte, pažljivo, broj petlji koji se nalazi u 10cm. Možda progovara inženjer iz mene, ali ja merenje ponavljam tri puta na različitim mestima. Ukoliko se uzorak završava na pola petlje i to uzmite u obzir, jer iako zvuči nebitno u ovom trenutku kasnije može napraviti razliku u dimenzijama gotovog komada. Na isti način izmeriti i broj redova u 10 cm. Značaj broja redova u uzorku naročito dolazi do izražaja kad pletete rukave, oduzimate za otvor za ruku ili pletete prema nekoj šemi. Neadekvatan broj redova čini razliku između predugog ili prekratkog gotovog komada, koji ne stoji kako treba.

Kako zategnutost varira da li radite mali uzorak ili veliki džemper preporučujem proveru uzorka na komadu koji pletete nakon ispletenih 10-15 cm. Bolje je na vreme uočiti grešku, nego uložiti veliki trud i napor u nešto što vam neće stajati kako ste zamislili.

Dodatne prednosti uzorka

Ovo sam našla u knjizi Vogue® Knitting The Ultimate Knitting Book, ali sam sa svima saglasna!!

◾️ Uzorci ne samo da omogućavaju uspešan projekat već mogu imati i druge korisne primene.

◾️ Ako pravite džemper na zakopčavanje, u uzorku možete otvoriti rupice i nositi ih u pozamanteruje kada bude birali dugmad. Jednostavnije nego nositi ceo komad.

◾️ Oni su super način da naučite novu mustru, novi način započinjanja i završavanja rada, otvaranja rupica ili zašto da ne vez po pletivu.

◾️ Pranje uzorka će takođe poslužiti da ocenite koliko je boja postojana.

◾️ Kad skupite dovoljan broj uzoraka možete ih spojiti u originalni prekrivač.

◾️ Uzorci se mogu iskoristiti i za izradu džepova ili zakrpa.

* * *

Ja sve uzorke čuvam u jednoj svesci i koristim ih svaki sledeći put kad radim sa istim predivom i planiram da koristim iste igle. Ušteda vremena, bez paranja.

Sada kada ste napravili uzorak spremni ste za nove pohode!!

Nađite u našoj Ravelry prodavnici mustru koja vam se dopada, napravite probni uzorak, napravite sebi nešto lepo i oduševljeno prošetajte gradom u novoj kreaciji koja vam stoji kao salivena!!

Marija Korac
macakorac@gmail.com

inženjer, koji svoje slobodno vreme provodi u pletenju, heklanju, šivenju, kuvanju, putovanjima...

No Comments

Post A Comment