jedno klupko vune projekti

IDEJE ZA BRZE I JEDNOSTAVNE PROJEKTE ZA JESEN

Bližimo se kraju septembra, i sve pletilje već imaju napravljene planove i odabrane projekte kojima će zaposliti svoje igle ili heklarice tokom jeseni i zime.  Čekaju nas tople dekice da se ušuškamo uz kafu ili čaj, omiljenu muziku ili tv seriju, dok pletemo sebi ili dragim osobama kape, šalove i džempere  koji će nas grijati u prohladnim jesenskim i zimskim danima. 

Ali ukoliko niste od onih koji prave takve planove ili se ne možete još uvijek odlučiti šta da pletete, evo nekoliko ideja da nas podstaknu da uzmemo igle i započnemo dok nam jesen lagano stiže. 

Za većinu ovih projekata je dovoljan jedan klupko vune i relativno malo vremena da se završe. 

Kapa / beretka 

Jedan od pletenih predmeta koji najviše koristimo. Ovaj put prednost ide pletenju beretke jer su jako popularne u posljednje vrijeme. Sa beretkom u crvenoj ili crnoj boji ove zime sigurno  nećete pogriješiti.

Ukoliko se ipak odlučite za kapu preporuka su one sa pletenicama i debljom vunicom. Ali isto tako i one sa najjednostavnijom mustrom.

Traka za glavu

Kada nije toliko hladno radije ćemo nositi trake za glavu. Zadnje dvije godine popularne su one u obliku turbana. I zaista divno i izgledaju. Iako se spajaju da liče na turban, vi i dalje možete koristiti različite mustre i uz neke ukrase napraviti jedinstvenu za sebe.

Šal

Najjednostavniji za isplesti, a mogućnosti tako mnogo. Kombinacijom dvije boje napravite uvijek moderne prugice, dodajte džepove na krajevima, pom-pom ili resice. A ako ste za neke zahtjevnije varijante izaberite neki u obliku trougla.

Rukavice bez prstiju

Još jedan brz i jednostavan projekat. Čak i ako ih radite prvi put. Rukavice bez prstiju ćete sigurno rado i često nositi. Svi želimo ugrijane ruke a slobodne prstiće za tipkanje, dok šetamo vani.

Čarape

Oni koji su ih već pleli znaju kakvo je to zadovoljstvo. A oni koji još uvijek sumnjaju u to da će uspjeti isplesti čarape jer to izgleda prekomplikovano i strašno propuštaju jednu pravu avanturu. Jer pletenje čarapa to zaista jeste.

Dekor za kuću

Nešto što ćete uvijek koristiti su pletene i heklane jastučnice. One daju posebnu toplinu domu. Ili napravite neki sezonski ukras, kao što su preslatke bundevice za jesen. Nekoliko bundevica u različitim veličinama dočaraće jesenju atmosferu u vašem domu.

Đelila Hardauš
djeliladjokic@gmail.com

Đelila je izvrsna pletilja koja svoje spretne ruke upošljava na različite načine i ostvaruje svoju kreativnost kroz pletenje, kukičanje, šivenje, baštovanstvo... Njen rad možete pratiti na njenom Instagram nalogu @emili_naomi_

No Comments

Post A Comment