woman knitting

KAKO ČITATI ŠEME ZA PLETENJE

 

Najrazličitiji uzorci se pletenje se lako i jednostavno prikazuju pomoću simbola. Dosta ljudi koje ja znam izbegava šeme koje su prikazane simbolima, jer smatraju da je to previše komplikovano za njih, što ne može biti dalje od istine.

Ja lično više volim nacrtane šeme od pisanih, nekako su mi jednostavnije i, bar za mene, očiglednije. Moje šeme sadrže uglavnom i pisana i nacrtana uputstva, tako da za svakog ima po nešto.

Šema uvek prikazuje prednju stranu, odnosno lice rada. Generalno redovi koji predstavljaju lice rada su obeleženi neparnim brojevima (1, 3, 5, …), a povratni redovi, naličje rada, parnim brojevima (2, 4, 6, …). Prilikom čitanja šeme moramo voditi računa o povratnim redovima ukoliko radimo ravan komad, jer se u ovom redu petlje moraju raditi tako da na licu daju odgovarajući bod, što praktično znači da prave petlje se na naličju rade krivo, a krive petlje pravo. U slučaju da radimo u krug, šema se čita kako je napisana, uvek sa desna na levo. Ovo za sada zvuči komplikovano, ali stvarno nije, a uglavnom je u legendama dato sve lepo napisano, pa je šansa za grešku mala.

Mustre za pletenje predstavljaju određeni raspored petlji, koje se ponavljaju u nekom definisanom intervalu. Skup petlji koje se ponavlja u određenom broju redova predstavlja jedinicu uzorka. Obično je na šemama jedinica uzorka jasno obeležena, ili je obojeno drugom bojom ili je uokvirena, ali svakako uočljiva. Jedinica uzorka može se sastojati od samo nekoliko petlji i redova, kao što su 1 pravo, 1 krivo 1 red u vis, ali takođe može da sadrži i mnogo petlji i redova. 

Kada čitate šemu, prvo je potrebno da pogledate Legendu, koja vam govori koji su bodovi korišćeni. Ovde imamo jednostavan primer u kome jasno definisano šta koji simbol znači i kako se koji plete sa lica ili sa naličja.

 

 

Hajde da počnemo da čitamo šeme!

Za primer ćemo uzeti šemu za okovratnik Klot i 7 frketa, koja će biti dostupna za besplatno preuzimanje od 28. Januara u našoj Ravelry prodavnici. Pridružite se i našem Knit-A-Long (KAL) po istoj šemi u našoj Ravelry grupi

Prvo jedna jednostavna šema za ranflu. 

 

 

Šta znači ova šema i kako se ona plete? Narandžaste strelice pokazuju smer pletenja po redovima.

Prvi red koji predstavlja lice rada (LR u zagradi) ne ulazi u jedinicu uzorka, što znači da se on plete samo jednom, pravim petljama (pogledati Legendu).

Drugi red (naličje rada) se plete sa leva na desno. Prva petlja se skine sa niti ispred rada, a druga petlja se plete pravo, opis iz Legende da se na NR ova petlja plete pravo), a treća petlja se plete krivo (opis iz Legende da se na NR ova petlja plete krivo). Odatle ponavljamo, pletemo jednu pravo, jednu krivo do dve petlje pred kraj rada. Pretposlednju petlju skinemo sa niti ispred, a poslednju pletemo pravo.

Treći red se plete sa desna na levo (lice rada). Prvu petlju skinemo sa niti ispred, drugu uradimo pravo i tu nailazimo na jedinicu uzorka. Ponavljamo jedna pravo jedna krivo, do tri petlje pred kraj rada. Sledeću petlju radimo pravo, pretposlednju skinemo sa niti ispred rada, a poslednju pletemo pravo.

Četvrti red se plete sa leva na desno (naličje rada) tako što prvu petlju skinemo sa niti ispred rada, drugu petlju radimo pravo, a treću krivo. Sad nailazimo na jedinicu uzorka i odatle ponavljamo jedna pravo jedna krivo, do dve petlje pred kraj rada. Pretposlednju petlju skinemo sa niti ispred rada, a poslednju uradimo pravo.

Ponavljamo redove 3 i 4 do željene visine.

A sad malo da zakomplikujemo stvar, iako ne mnogo. I dalje ostajemo u klot-frket fazonu, samo je jedinica uzorka veća.

 

 

Prvi red (ovde obeležen sa 11, koji se radi na LR, pogledati šemu (link ka šemi)) radimo sa desna na levo i počinjemo tako što skinemo jednu petlju sa niti ispred, dve petlje uradimo pravo i dolazimo do jedinice uzorka. Jedinicu uzorka pletemo tako što ponavljamo sedam petlji krivo, jednu petlju pravo do dve petlje pred kraj rada. Pretposlednju petlju skinemo sa niti ispred, a poslednju radimo pravo.

Drugi red (ovde obeležen sa 12, koji se radi na NR) radimo sa leva na desno. Prvu petlju skinemo sa niti ispred rada, drugu petlju radimo pravo i nailazimo na jedinicu uzorka. Jedinicu uzorka u ovom redu radimo tako što dve petlje radimo krivo (da bi na LR izgledale kao prave petlje), zatim pet petlji radimo pravo (izgledaju kao krivo na LR), a poslednju petlju u jedinici uzorka radimo krivo. Ponavljamo jedinicu uzorka do tri petlje pred kraj rada. Sledeću petlju radimo krivo, pretposlednju skinemo sa niti ispred rada, a poslednju petlju radimo pravo.

Po istom principu radimo ostale redove jedinice uzorka, vodeći računa da neparne redove (13, 15 i 17) radimo na LR, a neparne (14, 16 i 18) na NR. Kada završite jedno ponavljanje jedinice uzorka, vraćate se na prvi njen red, u ovom slučaju red 11 i ponavljate, onoliko puta koliko piše u šemi ili do željene veličine rada.

I to je to! Sada ste naučili da čitate šeme i možete se oprobati u izradi okovratnika prema našoj prvoj šemi Klot i 7 frketa.

Voleli bismo da vidimo kako ste savladali čitanje šema. Prilikom deljenja fotografija svojih radova, obavezno nas označite sa @YuStitchKolektiv i koristite hashtagove #yustitchkolektiv, #okovratnik-klot7frket i #cowl-knit7purls kako bismo mogli lakše da vas nađemo.

Sledeće uputstvo za čitanje šema će biti za čipkaste uzorke (ko to ne voli). Ali ako vi imate neke želje i koja biste uputstva voleli da vidite na našem sajtu, slobodno nas kontaktirajte na yustitchkolektiv@gmail.com.

Do tada vas pozdravljamo i uživajte u svojim novim znanjima!

Marija Korac
macakorac@gmail.com

inženjer, koji svoje slobodno vreme provodi u pletenju, heklanju, šivenju, kuvanju, putovanjima...

1 Comment
 • Kristina
  Posted at 12:14h, 03 March Reply

  Osobno, daleko više volim sheme od pisanih uputa, vjerojatno mnogo ovisi i o individualnoj percepciji. Pogled na shemu i sve mi je jasno, redovi i redovi pisanih uputa i već na drugom redu me smori, kao da imam ADD.
  Današnji trend shematskog prikaza je kao u ovim uputama što daješ, prikazuju se redovi onakvima kakvi trebaju biti na pravoj strani, ako na pravoj strani treba izgledati kao prava očica, onda će i na povratnom redu biti prikazana kao prava očica (bez obzira što će ju trebati plesti kao krivu očicu). To je uglavnom posljedica dominatnog pletenja u jednom komadu, bez obzira, dali od vrha ili od donje pasice.
  Nekada su sheme bile prikazane na dva načina. U prvom su bili prikazivani samo redovi koji se vide na licu pletiva (uglavnom neprani), dok je uputa za povratne redove bila da se očice platu kako se prikazuju na krivoj strani – malo teže izvedivo za početnike koji još uvijek “ne vide” kako očice dolaze. U drugom načinu su bili prikazivani povratni redovi s očicama kako se trebaju raditi, a ne kako se prikazuju na pravoj strani – jednostavnije za početnike, ali ako se ne vodi računa o rasporedu uzorka i broju ponavljanja, lako dolazi do velike zbrke u uzorku.
  Da bi problem sa shemama bio još kompliciraniji, danas prevladavaju dva-tri dominatna modela prezentacije simbola, Jedna je japansko-europska (univerzalni simboli koje možeš naći u svim japanskim knjigama i časopisima, kao i velikom broju europskih časopisa tipa Sandra, Sabrina, Diana), dok je druga američko-engleska i treća je Burdina simbologija, koju sam našla i u istočnonjemačkoj knjizi za učenje pletenja, a koja je u dijelovima objavljena i kod nas u časopisima Pletenje. Svako malo izlaze i neki novi načini shematskog prikazivanja, ako recimo onaj bez zadane mreže, koji imitira kretanje bodova u izradi, vele da je nekima tako lakše, meni je grozno zbunjujuće pratiti te krivudave redove.
  Kako god, jako je korisno naučiti pratiti sheme jer su neki uzorcij ednostavno preveliki da bi se neprekidno prekidalo rad s čitanjem uputa.

Post A Comment