marij akorac kako isplesti kapu

KAKO ISPLESTI PRVU KAPU

Ja lično mnogo volim da nosim kape. Kad malo bolje razmislim ne nosim ih samo kad je vreo letnji dan, mada da budem iskrena imam jedan heklani šešir koji nosim na plaži. Što znači da nosim kape skoro 365 dana u godini, a kada je prestupna godina i 366 dana!

Većina početnika radi ravne šalove i sve što je komplikovanije od toga u prvom trenutku im se čini nedostižno. Pletenje kape se možda čini teško, ali to ne može biti dalje od istine.

Jedina je istina da nema ništa bolje od modnih dodataka koje ste sami napravili.

Tekst koji sledi će vam pomoći da prevaziđete svoje strahove, naučite nešto novo i ponosno prošetate svoj novi modni dodatak.

Model kape na kojoj ćemo pokazati osnove je bazična pletena kapa, ali kad jednom to savladate bićete spemni da se uhvatite u koštac sa mnogo komplikovanijim mustrama i konstrukcijma.

Pletene kape se obično rade od ranfle prema gore, ali postoje i neki modeli koji se rade od temena, ali njima se danas nećemo baviti. Možda u nekom od sledećih tekstova.

Generalno pletenje kape odozdo na gore vam omogućuje lakše merenje, konstrukciju, igranje sa uzorcima i lakše je i urednije za početnika.

Pa…da krenemo.

UZIMANJE MERA

Kako bi vam gotova kapa odgovarala osnovno je da uzmete mere glave, svoje ili onome za kog radite. Mere se uzimaju na dva mesta kao sto je prikazano na sledećim slikama i daju vam neophodne podatke o obimu glave i visini kape. Obim glave merite preko najšireg dela, a visinu kape od pola uveta preko temena do polovine drugog uveta, izmereni broj podelite sa dva.

marij akorac kako isplesti kapu

Za potrebe daljeg teksta i za dalje proračune uzeću svoje mere: obim glave 56 cm, visina kape 21 cm.

Ako pak želite da vaša kapa bude nekome iznenađenje možete se poslužiti tabelama sa standardnim veličinama. Iz mnoštva tabela koje sam pronašla po internetu sastavila sam jednu koju ja koristim prilikom dizajniranja kapa.

Veličina

Obim glave, cm

Visina kape, cm

Nedonošče

18-33

8-11

Novorođenče

33-36

11-13

Beba (3-6 m)

36-43

11-14

Beba (6-12 m)

41-48

14-15

Dete (1-3 g)

46-51

15-17

Dete (3-10 g)

48-52

17-18

Teen

52-56

18-20

Žene

51-57

20-22

Muškarci

58-61

22-23

 

Potreban materijal

Kape se uobičajno rade u krug, tako da što se igala tiče potreban vam je komplet od 5 igala za čarape, kružne igle dužine 40 cm (ali i za završavanje će vam potreban komplet od 5 igala), kružne igle sa dugačkim kablom ako ste vešti, za razliku od mene, za rad magic loop metodom. Još jedna opcija je da radite kapu na ravne igle, pa da kasnije ušijete zadnji šav. Ovaj tip kape moja drugarica Jana zove Antistres kapa. Opcija je mnogo, samo je važno da imate volje.

Iako sam ranije radila sa kompletom od 5 igala, moj trenutni favorit su kružne igle dužine 40 cm. Za završavanje će vam svakako biti potreban komplet od 5 igala kad vam kružne postanu prekratke). 

Naravno potrebno vam je predivo. Da li ćete raditi od tankog ili debelog ostaje na vama. Vodite samo računa da ako radite sa tanjom vunicom biće vam dovoljno jedno klupko, a ako ste izabrali deblju trebalo bi da imate dva.

Ostalo šta je potrebno su makazice, igla za tupim vrhom, markeri za označavanje i brojač redova.

Više o priboru za pletenje možete pročitati u članku Koji alat vam je potreban da savladate pletenje? (link)

Izrada uzorka

Detaljan opis kako uraditi uzorak i zašto je on važan imate u mom tekstu Zašto je uzorak bitan. Tamo je čak dat primer šta se dešava kad ne uradite pravilno uzorak kad pravite kapu (ne brinite ono je bila kapa za tatu i odlično mu stoji).

Podaci koje bi trebalo da izvučete iz uzorka su broj petlji i broj redova u 10 x 10 cm.

Za potrebe teksta uzećemo da je to 15 petlji x 28 redova u 10 x 10 cm.

Jedno priznanje-iako sam pisala gore navedeni tekst i stvarno se trudim da uvek radim uzorke, nekad to preskočim, uzmem ono što piše na etiketi. Tada napravim celu ranflu, skinem sa igala i probam. Ako mi je veliko uštinem rukama, prebrojim petlje i za toliko manje počnem sledeći put. Ako mi je mala procenim koliko je petlji još potrebno dodati.

Pravim sebi dupli posao, ali eto šta se dešava kad ne slušam sopstvene savete.

Sada kada imamo sve neophodno, vreme je da počnemo.

Pletena Kapa 

U daljem tekstu ću opisati svoj redosled radnji kad pravim kapu. Možda će vam delovati zbrda-zdola, ali kad ovo primenjujem kape ispadnu najbolje. Kad pravim slobodne procene, ne bude baš uvek dobro.

Proračun kape započinjem sa ranflom, zatim odredim koliko će mi redova biti potrebno da oduzimam na temenu, a na kraju iz razlike visine kape i ove dve vrednosti odredim koliko je potrebno da radim telo kape.

 

Ranfla

Kada proračunavamo koliko nam je petlji potrebno da namaknemo za ranflu moramo uzeti u obzir par stvari, kao što su obim glave (naravno), uzorak i komocija.

Komocija ili na engleskom ease označava odstupanje od prave vrednosti. Pozitivno odstupanje je kada je nešto veće od prave vrednosti, a negativno odstupanja kada je manje. Kape se obično rade sa negativnim odstupanjem, što znači da će veličina kapa biti manja od obima glave. Ovo je važno da bi kapa lepo stajala tamo gde treba. Obično za kape uzimam negativno odstupanje od 5 cm, mada ako je predivo baš mekano i elastično umem i da idem do 10 cm.

Šta to u praksi znači, ako uzmemo da je moj obim glave 56 cm i od njega oduzmem 5 cm, to znači da ću za proračun koristiti vrednost od 51 cm.

Da bismo izračunali broj petlji potrebno je da postavimo proporciju (matematike za niže razrede osnovne škole, ali hajde da se podsetimo):

15 petlji (uzorak) : 10 cm (uzorak) = x petlji : 51 cm

x=15 x 51 / 10 = 76,5 petlji 

Dobijeni broj moramo da zaokružimo i tu na scenu stupa dizajn. Ako radite ranflu jedna prava-jedna kriva petlja potrebno je da je konačan broj petlji deljiv sa 2, ako radite dve pravo-dve krivo broj petlji mora biti deljiv sa 4.

Na primer za kapu Noel sam smislila drugačiju ranflu od standardne, tako da je broj petlji trebalo da bude deljiv sa 8!

Za prvu kapu uzećemo prvu varijantu, odnosno jedna prava-jedna kriva petlja, tako da možemo da dobijeni broj petlji zaokružimo na 76 petlji (deljivo sa 2).

Visina ranfle zavisi od vas, kako više volite da nosite. Tanku ranflu od 1-2 cm, malo deblju (moj favorit) od 4 cm ili volite da presavijete ranflu-u tom slučaju visina ranfle mora biti duplo duža od željene finalne dimenzije.

Za primer kape uzećemo visinu ranfle od 4 cm. Ovo možete da merite dok radite ili da izračunate tačan broj redova koristeći podatke iz uzoraka:

28 redova (uzorak) : 10 cm (uzorak) = x redova : 4 cm

x=4 x 28/10 = 11,2 reda usvojimo 11 redova.

Ako pletete u krug, kad namaknete petlje i spajate ih da počnete da radite u krug, morate voditi računa da ne uvrnete rad (desiće vam se par puta, ništa strašno), tada je najbolje da oparate i počnete ispočetka. Jedna sugestija je da namaknete jednu petlju više od broja koji ste izračunali, i kad krenete da spajate u krug prvu i poslednju petlju upletete zajedno, lepše će prvi red izgledati na gotovom komadu. Ali to nije toliko bitno, jer kada budete uvlačili konce možete ušiti ako se pojavi bilo kakva rupica.

 

Oduzimanje

Podatak koji je bitan za oduzimanje je na koliko mesta planirate da oduzimate i na koliko redova ćete oduzimati. Što se tiče broja mesta oduzimanja tu se najčešće sreću 4, 6 ili 8, ali i to nije uklesano u kamenu, može varirati. Ja na primer volim kada se oduzima u mustri, tada broj mesta oduzimanja može biti 13.

Drugo pitanje je bilo na koliko redova se oduzima. Koliko sam ja gledala tu nema nekih pravila osim da kapa bi trebalo da prati oblik glave. Moj princip je da pola petlji koje je potrebno oduzeti, oduzimam u svakom drugom redu, a drugu polovinu u svakom redu. I to zavisi od vas, kad postanete vešti smislićete svoja pravila.

Za primer kape usvojićemo oduzimanje na 6 mesta, što znači da broj petlji od 76 moramo malo da korigujemo.

76 petlji / 6 mesta oduzimanja=12,66 petlji

Najjednostavniji način je da kada završite ranflu u prvom redu dodate petlji koliko vam je potrebno da dobijete ceo broj za oduzimanje.

Kako je u primeru najbliži broj 13, tako ćemo i korigovati broj petlji.

13 petlji x 6 mesta =78 petlji – 72 petlje (ranfla) = 6 petlji

Znači da je potrebno da u prvom redu nakon ranfle dodamo ravnomerno 6 petlji, to znači da na svakih 12 petlji dodate po jednu i ostaće vam 6 petlji na kraju.

Sad prelazimo na broj redova koji je potreban da se oduzme ovih 13 petlji. Ako kažemo da ćemo 6 petlji oduzimati svaki drugi red, to je 12 redova, a preostalih 7 petlji svaki red, to znači da nam je za oduzimanje ukupno potrebno 19 redova. Sad to preračunamo u cm koristeći podatke iz uzorka.

28 redova (uzorak) : 10 cm (uzorak) = 19 redova : x

x=19 x 10 / 28 = 6,8 cm, ovde možemo da usvojimo 7 cm.

 

Telo kape

Sada dolazi najlakši deo, pletete samo ravno.

Ako smo rekli da je visina kape 21 cm, od toga oduzmemo visinu ranfle od 4 cm i 7 cm koji su nam neophodni za oduzimanje na temenu i iz toga sledi da pletemo ravno 10 cm. Ako ne želite da vam kape ide baš uz glavu, ovaj deo možete produžiti po želji, a uostalom uvek možete da probate kapu u toku rada (samo vodite računa da vam ne poispadaju petlje).
I ovo možete da preračunate na broj redova, ako vam je tako lakše. Ovde je lako jer je uzorak dat na 10 cm, ali ću napisati postupak za slučaj da ne bude tako.

 

28 redova (uzorak) : 10 cm (uzorak) = x redova : 10 cm

 

x = 28 x 10 / 10 = 28 redova
marija korac kako isplesti kapu

Vaša prva pletena kapa

Sada imate sva osnovna znanja da isplete kapu prema svojim merama. Kad napravite par komada, opustićete se i početi da ubacujete čipku, pletenice, mozaik, da ludujete sa konstrukcijom ili nešto drugo što vam se dopada.

Voleli bismo da vidimo kako napredujete tako da ako delite fotografije svojih radova na Instagramu, svakako nas označite s @YuStitchKolektiv i hashtagovima: #yustitchkolektiv i #myfirstYSKhat kako bismo mogli vidjeti vaše prekrasne radove!

Marija Korac
macakorac@gmail.com

inženjer, koji svoje slobodno vreme provodi u pletenju, heklanju, šivenju, kuvanju, putovanjima...

2 Comments
 • Suzana Ušćebrka
  Posted at 07:02h, 04 February Reply

  Draga Marija,
  hvala za besprekoran tekst! Detaljno promišljen svaki deo izrade kape i jasno objašnjen postupak, dovodi do instant želje da ispletem još jednu kapu.
  Bravoooo!

  • Marija
   Posted at 13:48h, 14 February Reply

   Draga Suzana, hvala puno na lepim rečima!!! Neizmerno mi je drago da ti se tekst dopao i radujem se unapred tvojim novim kreacijama!!!

Post A Comment