KAKO PLESTI ČARAPE (2. DIO)

Prvi dio članka možete pronaći ovdje: LINK

Nastavljamo dalje sa pletenjem naših čarapa!

Nakon što ste ispleli gornji dio tijela čarape vrijeme je za pravljenje pete. Mnogi početnici u pletenju čarapa boje se ovog dijela, ali bez razloga. Pletenje pete nije tako komplicirano kao što vam se možda čini na prvu, a u nastavku vam donosimo više vrsta peta, tako da lako možete odabrati onu koja se vama čini najlakša.

VRSTE PETA 

Umetnuta peta (eng. Afterthought heel)– ova vrsta pete je česti izbor kod početnika. Popularizirana zahvaljujući Arneu i Carlosu – poznatom pletačkom dvojcu, ova vrsta pete je također česti izbor za pletilje koje vole plesti čarape u žakard uzorku.

Peta sa preklopom i umetkom (eng. Flap and gusset heel) poput pete sa njemačkim kratkim redovima, i ova peta se izradjuje u dva dijela. Lako je prilagodljiva za veći broj stopala, te se možete igrati sa uzorcima. 

Peta sa njemačkim kratkim redovima (eng. German short rows heel)ova peta se plete u dva dijela. Česti je izbor pletilja jer jednom kad naučite uputstva, lako se i brzo plete, te jamči potpunu udobnost čarape.

Donosimo vam sva tri primjera: donosim vam primjer za umetnutu petu, Đelila petu sa preklopom i umetkom, a Edita će vam pokazati kako plesti german short rows petu.

Krenimo!

Tea

Umetnuta peta (eng. Afterthought heel)

U mom primjeru pletem umetnutu petu. Nakon što sam isplela željenu dužinu gornjeg dijela nogavice, vrijeme je da umetnem kontrastnu vunicu koja će mi poslužiti kao oznaka gdje će mi doći peta, te kao oznaka koje očice ću pokupiti kao otvor za buduću petu.

Korak 1: 

Prvih 30 očica opletem sa kontrastnom vunicom.

Umetnuta peta se plete na polovini od ukupnog broja očica, koji je u mom slučaju 60.

Nakon što sam ih oplela, vraćam ih nazad na iglu (bez dodatnog opletanja).

Korak 2:

Vaše očice bi trenutno trebale izgledati ovako. Kontrastna vunica opletena preko pola čarape te očice vraćene nazad kako bi nastavili pletenje u krug sa osnovnom vunom za čarape. 

Korak 3:

Nastavite plesti u krug, preko kontrastne vunice. Nastavite plesti u krug, kao što ste pleli i gornji dio nogavice. 

Vaša čarapa bi ovako trebala izgledati s prave i krive strane:

Korak 4:

Nastavite plesti u krug, te nakon što ste ispleli cca 20tak redova, vratimo se na petu. Naravno, ako već znate svoje mjere, petu čarape možete isplesti kad završite donji dio nogavice i prste, no ako niste sigurni u vašu dužinu, savjetujem ovaj pristup. Tako ćete moći isprobavati svoju čarapu i biti sigurni kako vam pristaje. U tom slučaju koristite dodatne igle ili prebacite tijelo čarape na pomoćnu nit, te kasnije pokupite očice iglama.

Vrijeme je za pokupiti očice te napraviti otvor za petu:

Prvo dižemo očice sa jedne strane (donje ili gornje, svejedno je). Ako ste opleli 30 očica poput mene, morate ih toliko i podignuti.

Nakon toga isto radimo i sa druge strane vaše kontrastne vunice.

Trebali biste imati 30 očica na jednoj igli i 30 očica na drugoj igli, tj. jednak ukupan broj očica kao što ste koristili za tijelo čarape.

Korak 5:

Sada je vrijeme da se riješimo kontrastne vunice i krenemo na pletenje pete:

Iglom polagano izvucite kontrastnu vunicu. Dobili ste otvor za petu. Vrijeme je za pletenje!

Od sada pletemo u krug, označite početak rada ako vam tako odgovara. U mom slučaju za to služi početak niti kojom pletem petu. 

Prvi red, opletite obje igle vunicom po izboru. Umetnuta peta je odlična ako se želite poigrati bojama.

Nakon što ste opleli prvi krug, ponavljat ćemo sljedeća dva reda, s njima ćemo praviti petu koja će se sužavati prema kraju. 

Krug 1: K1, SSK, pletite pravo do zadnje 3 očice, K2tog, K1 (Ponovite na obje igle) 

Krug 2: Pletite pravo sve očice

Kratice:

K – prava očica

P – kriva očica

K2tog – uplesti dvije očice zajedno pravo (1 očica oduzeta)

SSK – skinuti sljedeće dvije očice kao da se radi pravo na desnu iglu, vratiti ih na lijevu iglu i uplesti zajedno kroz zadnju nit (1 očica oduzeta)

 

Ponavljajte ova dva kruga dok ne budete na iglama imali po 10 očica. Spojite očice sa igle 1 i igle 2 korištenjem metode bod u bod (eng. Kitchener stitch) i uvucite krajeve.

I to je to, vaša umetnuta peta je gotova! Vrijeme je da nastavite ka prstima.

Đelila 

Peta sa preklopom i umetkom (eng. Flap and gusset heel)

Nakon što smo završili jednostavniji dio kod pletenja čarape (gornji dio nogavice) počinjemo raditi petu. Ali obećavam da ni ona nije toliko komplikovana koliko se čini. Samo je bitno pratiti korake i oduševićete se kada počne da se oblikuje peta. Ja zapravo moram priznati da mi je s vremenom peta postala najomiljeniji dio za raditi.

I zbog tog evo nekih naznaka šta nas čeka dalje i kako će nam peta izgledati.

Sada počinjemo raditi na peti, što je malo komplikovaniji dio. Petu radimo na pola petlji od ukupnog broja petlji čarape. Kao što vidimo na slici, kada završimo sa pletenjem nogavice odvajamo pola petlji na kojima ćemo raditi petu. Više ne pletemo u krug nego naprijed i nazad. 

Ostatak petlji za sada ne koristimo (to će nam biti gornji dio stopala). Dakle, radimo na prvoj polovini  petlji, i ja radim obično oko 16 redova za sve veličine (ali kad jednom uđete u štos moći ćete da odredite koji broj redova vama najviše odgovara).

U sljedećem redu, sa prave strane, pletemo prvih 13 petlji, zatim radimo smanjenje broja petlji tako što jednu ispustimo bez da pletemo, sljedeću pletemo pravo i zatim je provučemo ispod ispuštene. (ssk).

Nakon toga, ne pletemo dalje, nego okrećemo rad i sad pletemo krive petlje. Pletemo 7 petlji, sljedeće dvije pletemo zajedno, tako da dobijamo centralnih 8 petlji, a sa strana po 5, koje su sada  odvojene malim rastojanjem napravljenim smanjivanjem petlji. Ponovo okrećemo rad.

Na tim mjestima sa strane, između početnog ssk i p2tog nastavljamo smanjivanje, odnosno nastavljamo ovako sve dok ne upotrijebimo sve petlje. Kada smo upotrijebili sve petlje, treba da nam je ostalo 8 petlji ukupno, kao što vidimo na sljedećoj slici:

Nakon toga idemo pokupiti petlje sa strana. Da bismo nastavili u smijeru kazaljke na satu, prvo pletemo ovih 8 petlji, a zatim pokupimo 10 petlji u dužini lijeve strane.

Nakon toga uključujemo petlje koje su bile “na čekanju”, pletemo njih i zatim pokupimo još 10 petlji na drugoj strani.

Da bismo fino rasporedili petlje na sve četiri igle prebacit ćemo, odnosno pletemo 4 petlje od onih 8 što nam je ostalo nakon smanjivanja i to nam je mjesto ujedno i novi početak od kojeg brojimo krugove (tj. od sredine pete). Sada imamo na dvije igle po 14 petlji, a na druge dvije po 10.  

Ono što slijedi jeste da smanjimo broj petlji sa 14 na 10 na ove dvije igle. Ali prvo jedan krug pletemo pravo bez smanjivanja petlji.  

Jedan krug sa smjanjenjem broja petlji bi išao ovako: krećemo od sredine pete, pletemo do zadnje tri petlje na prvoj igli, a onda jednu petlju ispustimo, sljedeću pletemo pravo i provučemo je ispod ispuštene (ssk), pletemo zadnju petlju sa te igle; pletemo petlje na dvije igle na kojima imamo po 10 petlji (druga i treća igla); na zadnjoj (četvrtoj) igli prvu petlju pletemo pravo, sljedeće dvije pletemo zajedno (k2tog) i do kraja sve ostale petlje pletemo pravo.

Zatim jedan krug radimo bez smanjivanja petlji, pa ponovo smanjujemo u narednom, sve dok ne dovedemo broj petlji na 10 na sve četiri igle.

Kada na sve četiri igle imamo po 10 petlji nastavljamo plesti dalje samo pravo prema prstima. A to znači i da je naša peta završena. Veoma jednostavno, samo se treba upustiti u to i uspjeh je tu!

Edita

Peta sa njemačkim kratkim redovima (eng. German short rows heel)

Ova metoda mi je najdraža zato jer peta izgleda kao peta na kupovnim, strojno izrađenim čarapama.

Započnimo s pletenjem pete.

Peta se plete na pola očica, u ovom slučaju 32 i to zadnje 32 očice.

Podijelite zadnje 32 očice na 3 jednaka dijela , a ako to nije moguće onda prvi i treći dio neka budu iste veličine. U mom slučaju podijelila sam na 11, 10, 11 očica i svaki dio sam odvojila označivačem (marker-om).

Petu pletem glatkim bodom (stockinette stitch).

Prvo okrenemo rad na krivu stranu i napravimo duplu očicu.

Dupla očica sa krive strane radi se tako da nit stavimo ispred rada, jednu očicu prebacimo na desnu iglu, nit rotiramo preko igle i čvrsto zategnemo.

Nastavimo plesti krivo do kraja reda, odnosno do kraja 32 očice.

Okrenemo rad na pravu stranu i napravimo duplu očicu.

Dupla očica sa prave strane radi se tako da nit stavimo ispred rada, jednu očicu prebacimo na desnu iglu, nit rotiramo preko igle i čvrsto zategnemo.

Nastavimo očice plesti pravo do duple očice.

Ponovo okrenemo rad. Sada nam je na desnoj igli jedna dupla očica. Napravimo duplu očicu i pletemo krivim bodom do duple očice.

Ponovo okrenemo rad na pravu stranu i ponavljamo postupak sve do označivača sa lijeve i desne strane.

Sada imamo 11 duplih očica, 10 očica pravo i ponovo 11 duplih očica.

Kod ove metode treba obratiti pažnju na to da se na otprilike pola pete čarapa ponovo plete u krug i da će taj dio, ukoliko koristite različite boje za petu i ostatak čarape, biti u boji pete.

Sljedeća dva reda pletemo u krug na sve 64 očice, petu glatkim bodom, a drugi dio, u mom slučaju, prema uzorku. Kad naiđete na duplu očicu upletite je kao običnu pravu očicu.

Krenimo plesti duple očice na taj način da ih ispletemo pravo.

S obzirom da pletemo tankim iglama i tankim predivom (a i duplu očicu smo čvrsto zatezali), treba biti vrlo pažljiv kod pletenja duplih očica i provući desnu iglu odmah ispod lijeve igle kako nam očica ne bi ostala neopletena.

Kad smo ispleli prvih 11 duplih očica nastavimo plesti mustru pa onda opet 11 duplih očica pravo.

Ispletemo još jedan krug očicama kako dolazi sve do drugog označivača plus jedna očica.

Sada ponovo pletemo pravu i krivu stranu glatkim bodom.

Okrenemo rad, napravimo duplu očicu te pletemo do (sa krive strane gledano) drugog označivača, plus jedna očica. Možemo maknuti označivače.

Okrenemo rad na pravu stranu i napravimo jednu duplu očicu. Pletemo pravo do duple očice, duplu očicu ispletemo na pravoj strani pravo, plus jednu očicu pravo.

Okrenemo rad, napravimo duplu očicu, pletemo krivo do duple očice koju ispletemo krivo, plus jedna očica krivo.

Ponavljamo ovaj postupak dok ne dođemo do ruba pete.

Peta sa jedne i druge strane izgleda ovako:

NAKON PETE

Nastavite plesti donji dio nogavice u mustri i broju očica koji ste imali i za gornji dio nogavice. 

Kad pletem stopalo dužinu određujem tako da nekoliko puta prilikom pletenja obujem čarapu , lagano je nategnem i pletem do početka prstiju. Edita

Kao što smo spomenuli u prvom dijelu članka, Editino pravilo vam garantira savršeni fit čarape, a ako pletete za nekog drugog, poslužite se navedenim tablicama!

PRSTI I ZAVRŠAVANJE ČARAPE

Najčešći standard koji ćete pronaći u današnjim mustrama je da prestanete plesti donji dio nogavice i pređete na pletenje prstiju otprilike 5 cm prije ukupne mjere vašeg stopala. U tom slučaju Edita vam donosi upute kako oblikovati i zatvoriti prste na standardni način.

Podijelite očice na iglama za gornji i donji dio čarape te započnite sa sljedećim uputama:

Prsti na  čarapi trebaju biti zaobljeni i pratiti prste pa koristim oduzimanje sa jedne i druge strane po dvije očice u svakom drugom redu. 

Krug 1: K1, SSK, pletite pravo do zadnje 3 očice, K2tog, K1 (Ponovite na obje igle) 

Krug 2: Pletite pravo sve očice

K – prava očica

P – kriva očica

K2tog – uplesti dvije očice zajedno pravo (1 očica oduzeta)

SSK – skinuti sljedeće dvije očice kao da se radi pravo na desnu iglu, vratiti ih na lijevu iglu i uplesti zajedno kroz zadnju nit (1 očica oduzeta)

 

Metoda smanjivanja očica je jednaka kao i kod umetnute pete. Kad mi ostane otprilike ukupno 20 očica (po 10 očica sa gornje i donje strane) sašijem ih metodom Kitchener stitch tako da se rub ne vidi.

Druga popularna opcija je takozvano oblo završavanje prstiju. 

U ovom slučaju ukupni broj očica mora biti djeljiv sa 8, tako da sam pri zadnjim redovima nogavice dodala 4 očice, kako bi ukupan broj bio 64.

Korak 1:

Opletite 2 kruga te krenite sa sljedećom mustrom:

Krug smanjivanja očica: K6, K2tog, ponavljajte do kraja kruga

Pletite sve očice pravo slj. 5 krugova

Krug smanjivanja očica: K5, K2tog, ponavljajte do kraja kruga

Pletite sve očice pravo slj. 4 kruga

Krug smanjivanja očica: K4, K2tog, ponavljajte do kraja kruga

Pletite sve očice pravo slj. 3 kruga

Krug smanjivanja očica: K3, K2tog, ponavljajte do kraja kruga

Pletite sve očice pravo slj. 2 kruga

Krug smanjivanja očica: K2, K2tog, ponavljajte do kraja kruga

Pletite sve očice pravo 1 krug

Krug smanjivanja očica: K1, K2tog, ponavljajte do kraja kruga

Finalni krug smanjivanja očica K2tog sve očice do kraja kruga

Korak 2:

Na iglama bi ukupno trebali imati 8 očica. Presijecite vunicu, pustite cca 15 cm te uz pomoć tupe igle provucite nit kroz 8 očica, dobro povucite te ušijte krajeve na krivoj strani čarape (ako ste pleli kape ovo vam je isto kao i njeno završavanje).

Savjeti i trikovi

Nakon što ste završili svoju prvu čarapu vrijeme je za uvući krajeve te oprati čarape. 

Čarape je najbolje oprati u mješavini mlake vode i tekućine za pranje vune te ih izravnati i osušiti na ravnoj površini ili uz pomoć blockera za čarape. Nemojte rastezati manžetnu dok se čarape suše jer ćete tako uništiti njezinu elastičnost. 

Prije i nakon pranja

 

Briga o čarapama:

U načelu se čarape od čiste vune održavaju ručnim pranjem u mlakoj vodi i sapunici. Ako koristite pređu za čarape (takozvanu sock yarn) ona je najčešće i superwash, tj. moguće je prati čarape u perilici za rublje. Obratite pozornost na ono što vam piše na etiketi vunice. Čarape ispletene od takve vunice često peremo u perilici i do sada nismo imali nikakvih problema. 

Također, svako toliko obratite pozornost na petu i prste, to je dio čarape koji najčešće puca tokom dužeg nošenja, pogotovo ako čarape nosite na zimske cipele. U tom slučaju, čim primjetite rupice, isprobajte jednu od modernih, jednostavnih metoda krpanja.

Za krpanje će vam biti potrebni isti alati koje ste koristili i za pletenje čarape (igle te malo vunice),

a ako ste već pleli umetnutu petu onda će vam i podizanje očica biti još lakše :).

 

 

Tea Berček
shokomokoshdesign@gmail.com

Strastvena pletilja, vesela vještica i punokrvna obožavateljica mačaka. Instagram: @shokomokosh

No Comments

Post A Comment