KAKO POČETI HEKLATI?

Heklanje, kukičanje ili kačkanje (eng crochet) je vještina koju svi povezujemo s bakinim tabletićima, bijelim tankim koncem i beskrajnim strpljenjem.

Tako je možda nekad i bilo, no suvremeno heklanje omogućava neograničen izbor odjevnih, ukrasnih i uporabnih predmeta, a tek boja… Od najjednostavnijih šalova, kapica i košara koji mogu biti gotovi za par sati pa do zahtjevnijih mustri i predmeta kao što su džemperi, suknje, jakne, jednom kada krenete i sami ćete otkriti da je granica samo vaša mašta. Za početnike su, naravno, mali projekti jako dobra motivacija, jer zaista mogu biti jako brzo gotovi. Za razliku od pletenja, heklanje je brže, no s druge strane troši i puno više pređe.

Kako naučiti heklati

Ako nemate sreće da vam je u djetinjstvu pri ruci bila baka ili majka koja vas je naučila heklati, danas vam pri svladavanju tehnike mogu pomoći video tutorijali na YouTube kanalima, a od nedavna su dostupni i na hrvatskom jeziku (kanali pletenje.net i O’pleti by Adriana Meglaj). Od početka siječnja je krenula i školica heklanja na YSK YT kanalu i na IG profilu nedjeljom.

Žao mi je da se u doba mojeg odrastanja heklanje, kao i pletenje, smatralo isključivo ženskim hobijem i neizmjerno mi je drago da se ovo mijenja pa se krugu ljubitelja igle i kukice pridružuje sve više muškaraca. Pogledajte samo profil @pletach ili pak profil britanskog olimpijca Toma Daleya.

Pribor za heklanje

Za heklanje su vam od pribora potrebni samo kukica i pređa. U Hrvatskoj oboje možete naći u Nami, Mulleru, Tediju, Našem domu ili Pamigo shopu (koji je dostupan i online). Dostupni su i online shopovi Papillon i Bagatin Trade

Prije kupnje pređe, potrebno je odlučiti što želite napraviti. Jednostavniji projekti su npr. šal ili možda, kako ulazimo u toplije doba godine traka za kosu ili pak torbica za mobitel i slično. Ovisno o tome odabrat ćete i pređu – deblju ili tanju, topliju (vunenu) ili laganiju (pamučnu).

U trgovinama koje sam navela dostupan je velik izbor pređa a kako ćete se više baviti heklanjem, jednom kada svladate tehničke osnove, vjerojatno će vas sve više zanimati i materijal koji koristite. Na vama je da nađete što vam najviše odgovara, od akrila i mješavina akrila i vune do u potpunosti prirodnih pređa (vuna, alpaka, itd.). 

Iako akril ima pogodnosti kao što su cijena (jeftiniji je) i lakše održavanje, sve je viša razina svijesti o štetnosti akrila i o prednostima prirodnih materijala za nas i okoliš. No, kako sam već napomenula, heklanje troši dosta pređe, a prirodna pređa je skuplja pa će izbor ovisiti i o vašim ekonomskim prilikama. To svakako ne treba biti prepreka da se prepustite uživanju i stvaranju. Izradom predmeta ručnim radom svakako ste već napravili značajan korak prema održivosti i boljem svijetu. 

Kukice mogu biti različitih veličina, a koju ćete veličinu kukice koristiti ovisi i o debljini pređe s kojom želite raditi kao i o gustoći koju želite postići, odnosno o debljini pređe ovisi i veličina kukice. Na primjer, ja volim raditi s većom kukicom u odnosu na pređu, jer volim da mi rad bude opušten i ne previše gust. I ovo se, naravno, mijenja ovisno o projektu.

Kako ćete najlakše uskladiti debljinu pređe i veličinu kukice? Na etiketi svake pređe stoji informacija o preporučenoj debljini igle i kukice. Ako slučajno nije istaknuta veličina kukice već samo igle, u većini slučajeva radi se o istoj veličini. 

Ovo je bio kratak uvod u heklanje, na vama je samo da krenete. 

Prijedlog jednostavnih početnih projekata s video uputama na YouTube kanalu pletenje.net:

Kako se hekla torbica za mobitel

Kako se heklaju blazinice

A kad ste jednom svladali osnove možete skinuti neku od naših besplatnih šema za heklanje na Ravelry-u  i okušati se u malo ozbiljnijim projektima.

Marta Raljević
marta.raljevic@gmail.com

Povremeno živi u Zagrebu, povremeno u oblacima. Heklanje je za nju čudesna igra i sasvim novi svijet. Pronađite je na Instagram profilu @crnaocica

No Comments

Post A Comment