Marta Raljevic Sema za heklane zvezdice

MARTA RALJEVIĆ ZA YSK: Spas u zadnji čas / Last minute zvjezdica

Za dodatne ukrase nikad nije kasno, pa tako ove zvjezdice možete pripremiti u zadnji čas jer se zaista brzo rade. Jedino savjetujem ostaviti vremena za štirkanje, odnosno sušenje i izravnavanje krakova. Ali i ovo se može riješiti sušilom za kosu.

Zvjezdice možete raditi u jednoj ili više boja, s ili bez obruba, kako vam je drago. Same upute zahtijevaju znanje nekoliko različitih bodova, ali uz video ih sve možete svladati, pa čak i „magic ring“, koji je jako koristan za mnoge projekte (kape i slično). Ovo  je zapravo jako dobra prilika da naučite nove bodove, ako ih već niste znali.

Ako vam baš nikako ne ide „magic ring“, postoji i druga opcija – započnite rad s 4 ili 5 lančića, spojite ih u krug, i dalje radite prema uputama, kao da ste napravili „magic ring“. Zvjezdici ništa ne smeta čak i ako ima neku rupicu u sredini, stilski je jednako zgodno.

Savršen projekt za riješiti se ostataka vune, može biti bilo kojih debljina, a i boja. Moja zvijezda vodilja je „otprilike“ – biram „otprilike“ veličinu kukice prema vuni, uglavnom i malo veću kukicu, jer mi je draže da bude malo opuštenija, odnosno da nije prekruta. Vi, naravno, odaberite prema svojim željama.

Zvjezdica u videu je rađena s malo debljom vunom i kukicom broj 6 (6mm).

Simboli i kratice:

L – lančić

SB – spojni bod

– niski štapić

PVŠ – poluvisoki štapić

– visoki štapić

– štapić sa dva navijutka

O – očica (bilo koji bod/štapić u koji se radi sljedeći red)

Pa krenimo s videom, samo opušteno 😊.

Red 1: „magic ring“ (opcija 2: početni lančić od 4 očice (4 L), SB u prvi L)

Red 2: 3 L, 14 VŠ u krug (za opciju 2: VŠ u prvu O). Stegnite magic ring i spojite SB s prvim lančićem. (ukupno 15 VŠ)

Red 3: 6 L, SB u drugu O, NŠ u sljedeću O, PVŠ u sljedeću, VŠ u sljedeću, DŠ u sljedeću.

Sada se vratite na početak reda 2 i spojite SB u 3 O od kruga.

Ponovite 6 L, SB u drugu O, NŠ u sljedeću O, PVŠ u sljedeću, VŠ u sljedeću, DŠ u sljedeću. Sada se vratite ponovno u prethodni krug, odnosno red 2 i spojite SB u 3 O od kruga.

Ponovite ovo još 3 puta. Dakle, za spajanje krakova s krugom radite SB u treći visoki štapić na prethodno izheklanom krugu -za prvi krak, SB u 6ti visoki štapić na prethodno izheklanom krugu za drugi krak, SB u 9ti visoki štapić na prethodno izheklanom krugu za treći krak, SB u 12ti visoki štapić na prethodno izheklanom krugu za četvrti krak i SB u 15ti visoki štapić na prethodno izheklanom krugu za peti krak.

Zvjezdica je skoro gotova, još samo rub i trakica za vješanje na bor.

Rub i trakica:

Poigrajte se bojama. Moj je rub crvene boje, i vuna je tanja od vune s kojom je heklana zvjezdica.

Spojite novu boju s vrhom zvjezdice i napravite 1 L. Bodite po 1 SB u rub prethodnog reda. U vrhove krakova heklajte 1 SB, 1L i 1 SB, i tako u svaki vrh, do posljednjeg kraka.

Kod posljednjeg kraka – 1 SB i 16 L, SB u vrh kraka.

Ušijte krajeve i gotovi ste, možete krenuti na sljedeću! Zvjezdice su divan ukras za bor, traju vječno, ne zauzimaju puno mjesta i lijep su poklon.

Ne brinite ako vam se uvijaju krakovi. Zvjezdicu možete uštirkati ili pak samo namočiti / pošpricati vodom, izravnati je pribadačama i pričekati da se osuši. Ili posušite sušilom za kosu.

Brzo i slatko, instant zadovoljstvo je tu 😊.

Marta Raljevic Sema za heklane zvezdice
Marta Raljevic Sema za heklane zvezdice
Marta Raljevic Sema za heklane zvezdice
Marta Raljevic Sema za heklane zvezdice
Marta Raljević
marta.raljevic@gmail.com

Povremeno živi u Zagrebu, povremeno u oblacima. Heklanje je za nju čudesna igra i sasvim novi svijet. Pronađite je na Instagram profilu @crnaocica

No Comments

Post A Comment