PLETIVO ZA BEBE

Možda ste u svome pletačkom iskustvu već isplele neke od ovih stvari, a možda će vas neka od ovih ideja inspirisati da napravite nešto novo za svoju bebu. U svakom slučaju, pletivo za bebe je uvijek dobar izbor, pa i za poklon, jer u sebi nosi neopisivu toplinu i nježnost. 

Kada govorimo o pletivu za bebe, treba početi od nečega što je vrlo važno, a to je odabir materijala. Znamo da je kod beba koža jako osjetljiva te pletivo ne bi trebalo da izaziva iritaciju, nego da bude ugodno na dodir. Danas možemo naći više vrsta vunica koje su namjenjene bebama, a u njihovom sastavu su najčešće merino vuna, pamuk, bambus ili viskoza.   

Primjetićete da je odjeća za bebe skoro uvijek jednostavnog kroja, jer je u ovom slučaju udobnost najvažnija. Potrebno je obratiti pažnju i na kopčanje koje ćemo staviti, osigurati dugmad, ako je koristimo, ili upotrijebiti patent zatvarač zbog jednostavnosti skidanja i oblačenja i sl. Cilj nam je da bebi bude udobno. Dakle – jednostavni krojevi – pri čemu posebnost svakog komada još uvijek možete postići upotrebom različitih mustri.

Ono što nas najviše može privući da pletemo ove slatke komade jeste to što su zbog jendnostavnosti pogodni za početnike, troše malo materijala i brzo se završe. I, naravno, dobijete taj preslatki komad odjeće kojem ćete se sigurno diviti, a možda i jako obradovati neku mamu. Iskusnije pletilje će sve to malo začiniti svojim širokim znanjem, a nekada usput naučiti i mnogo novih tehnika u pletenju.   

Ako ste spremni uzeti igle u ruke i to klupko vune pretvoriti u nešto najslađe što možete zamisliti, evo nekoliko ideja.

Dekica

Da biste ispleli dekicu za bebe potrebno je samo da znate nametnuti petlje i raditi pravu petlju. Samo s tim ćete moći napraviti jednostavnu dekicu kakva je danas među popularnijima u svijetu pletiva. To je takođe odličan način da vježbate pletenje za neke buduće projekte. Na jednostavnom pletenom kvadratu u mogućnosti ste da pokažete svu svoju kreativnost. No ako ne želite da sami kreirate, na internetu ćete naći mnoštvo uputstava po kojima ćete moći isplesti dekicu koja vam se najviše sviđa.
Čarapice i kapa (kompleti)

Najmanja i najslađa stopala ćemo najlakše ugrijati pletenim čarapicama. Osim klasičnog izgleda čarapa, postoji mnogo različitih načina izrade papučica ili tzv. papa. U tom smislu, naročito za djevojčice, čarapice mogu biti i ukrašene na više načina, svilenim vrpcama, pomponima ili dodacima u obliku mašnica i raznih drugih oblika.

Jedan od pletenih predmeta koji će bebama najviše koristiti u prvim danima života jeste kapa. S obzirom na veličinu, neovisno od toga koji stil izaberete, svaka će biti preslatka. Ko bi im mogao odoliti?
Džemper ili kardigan

Ako gledamo na to šta je lakše obući bebi, onda bismo možda u odnosu na džemper trebali dati prednost kardiganu. Najpraktičniji i najlakši za pletenje jesu oni koji se pletu u jednom komadu, bez ušivanja, najčešće počevši od vrata na dole. A dodatak neke zanimljive mustre sa čipkom ili pletenicama za djevojčice, učiniće kardigan neodoljivim.  
Bodi / kombinezon

Danas su jako popularni vintage pleteni kobinezoni ili bodiji za bebe. Oni predstavljaju pravi hygge u svijetu pletiva za bebe. Najvažnija karakteristika kombinezona jeste da su jako udobni, a možete ih plesti sa dugim ili kratkim nogavicama. Oni su dakle pletivo nosivo i zimi i ljeti.
Haljinica

Primjetićete da se svi nabrojani komadi mogu plesti i za dječake i za djevojčice. Ako želite napraviti razliku, to možete učiniti sa različitim bojama, a za dječake nećete dodavati ni previše ukrasa. Jedini komad namjenjen samo djevojčicama jeste haljinica. Kao i kombinezone, i haljinice možete plesti u ljetnoj i zimskoj varijanti. Kombinirajte različite mustre za gornji i donji dio i nekoliko boja, te tako postojećim modelima dodajte svoj pečat. Priznaćete, ne postoji pletena haljinica, a da nije najslađa na svijetu.
Hlače

Hlače su vjerovatno najmanje zastupljene u pletenju. Ali ako se odlučite da ih pletete i dodate im i stope, sigurno ćete dobiti veoma nosiv komad u kojem će vaša beba uživati. a sigurno je i da ćete jednostavno savladati izradu i uživati u njoj.
Igračke

Zašto prva igračka vašeg najdražeg malog bića ne bi bila ona koju ćete sami napraviti, odnosno isplesti? Za izradu izaberite prirodni materijal, npr. pamuk. I za punjenje je najbolje koristiti prirodne materijale, ostatke vunice ili platna, iako možemo koristiti i neka sintetička punila. Naravno da novorođenče na početku ne treba igračke, ali kada počne otvarati rukice i posezati za stvarima, možete mu dati pletenu igračku za koju znate da je sigurna i prijatna na dodir. Moguće je isplesti i neke oblike, npr. slova, brojeve ili kocku čije će stranice biti različitih boja, što će naročito privlačiti bebinu pažnju.
Đelila Hardauš
djeliladjokic@gmail.com

Đelila je izvrsna pletilja koja svoje spretne ruke upošljava na različite načine i ostvaruje svoju kreativnost kroz pletenje, kukičanje, šivenje, baštovanstvo... Njen rad možete pratiti na njenom Instagram nalogu @emili_naomi_

No Comments

Post A Comment