girl in a crochet slipover

ŠTO JE UOPĆE SPORA MODA I ZAŠTO JE VAŽNA?

Spora moda, održiva moda, etička moda – vjerojatno ste negdje čuli za ove pojmove, ali što stoji iza njih?

Da bismo shvatili o čemu se radi i zašto je ovo važno, moramo krenuti od brze mode – što ona zapravo znači i koji je njezin utjecaj na naše živote. Brza moda odlikuje se pristupačnim, niskim cijenama i čestim izmjenama kolekcija i trendova koje kupcu nameću potrebu za stalnom kupovinom nove odjeće. Ovo na prvu zvuči zabavno i zanimljivo, sve dok ne vidimo pravu cijenu ovakve proizvodnje.

 

Radi ubrzane prodaje stvara se potreba za sve većom proizvodnjom koja ostavlja poguban utjecaj na okoliš zbog zagađenja i potrošnje prirodnih resursa, ali diktira i neljudske uvjete u tvornicama koje su uglavnom smještene u najsiromašnijim zemljama svijeta. 

 

Dovoljno je reći da je modna industrija sada zauzela drugo mjesto u svjetskoj utrci za najvećeg zagađivača, odmah iza naftne. Utjecaji zagađivanja su brojni, ali navest ćemo samo neke – od samog postupka proizvodnje tijekom kojega se koriste velike količine pesticida i zagađuju vode, preko ispuštanja mikroplastike tijekom svakog pranja odjeće, do ogromne količine otpada. Procjenjuje se da se 92 milijuna tona otpada godišnje akumulira samo tijekom proizvodnje, a 85% nove odjeće zbog hiperprodukcije završi na smetlištima. Ovo znači da naša odjeća u svakoj fazi svog životnog ciklusa uzrokuje štetu.  

Dobra je vijest da je moć promjene ovdje, u rukama potrošača. Svjesnim i savjesnim odabirom što i koliko kupujemo djelujemo direktno na proizvodnju, i to ne samo odjeće, već i drugih predmeta koje koristimo u kućanstvu, na poslu i u svojim aktivnostima. 

 

I što su to onda gore spomenute spora, održiva i etička moda?

Krenimo od održive mode. Najkraće rečeno, odjeća izrađena od kvalitetnih materijala koja dugo traje. Također, tijekom izrade materijala i odjeće pazi se na potrošnju vode i energije, korištenje pesticida i sličnih opasnih kemikalija. 

Etička moda uzima u obzir putovanje odjevnog predmeta, prije dolaska na police dućana. Tko ju je izradio, prima li fer naknadu za svoj rad i radi li u humanim uvjetima?

A spora moda spaja ovo dvoje – održivu i etičku modu, brigu o okolišu, ali i društveno-gospodarski element, odnosno brigu o ljudima. Ona dakle brine o kvaliteti materijala i odjeće, ali i o kvaliteti života ljudi koji tu odjeću proizvode. 

Važno je zapamtiti da ovo nije samo trend, već stvarna potreba ako želimo dobro sebi i drugima. Sve se više kreatora okreće održivim materijalima, sve je više inicijativa koje propituju i vrše pritisak na brendove da osiguraju humane uvjete za rad u svojim tvornicama. Potrošači se sve više okreću malim lokalnim radnjama i umjetnicima koji stvaraju unikatne i posebne predmete kojih nema u masovnoj proizvodnji. A pojam spore mode ne uključuje samo kupovanje nove, već i second hand odjeće, te popravljanje i obnavljanje stare, što ne samo da štiti okoliš, već može biti i jako zabavan i kreativan proces.

Drugim riječima, razmišljamo o stvarima koje kupujemo –  odakle dolaze i kako su nastale, kao i o tome jesu li nam zaista i zašto potrebne. Kao rezultat, naši su ormari puni odjeće koju volimo i nosimo, znamo joj priču i pravu vrijednost. 

Takvih je primjera mnogo, a više informacija možete pronaći na poveznicama:

Fashion’s Environmental Impact 

Fast Fashion, Explained  

a možete pogledati i odlične dokumentarne filmove 

True Cost 

ili  

River Blue 

koji su postigli veliki uspjeh i osvijestili gledatelje i medije o posljedicama brze mode i brojnim pozitivnim stranama spore mode.

Marta Raljević
marta.raljevic@gmail.com

Povremeno živi u Zagrebu, povremeno u oblacima. Heklanje je za nju čudesna igra i sasvim novi svijet. Pronađite je na Instagram profilu @crnaocica

No Comments

Post A Comment