dzejna tojaga uvod u vijez

Uvod u svijet vezenja – 2. dio

U prethodnom članku https://yustitchkolektiv.com/uvod-u-svijet-vezenja sam pisala o mojim iskustvima sa vezom kao vještinom, a i dala sam preporuke za materijal koji biste trebali imati ako želite da krenete kao i ja u ovu kreativnu avanturu.

Današnja tema je više praktični dio, manje teorijski, pa se nadam da ćete podjednako uživati kao i ja. Ako ste nabavili osnovni materijal i alat spremni ste da naučite i svoje prve bodove i radite mala unikatna djela na platnu, staroj/novoj odjeći ili gdje god vam srce poželi.

U nastavku slijedi detaljan opis kroz slike i tekst ukupno šest bodova. Odlučila sam se za baš ovih šest, jer pomoću njih možete puno toga, a na samom kraju članka pronaći ćete i šemu za vez. Šemu sam sama osmislila, a uz mnogo pokušaja i pogreški dobila sam napokon ono što sam i pokušala prenijeti na šemu a to je buđenje u proljeće, što mi je i bila prvobitna inspiracija. Ja sam šemu izvezla na pamučnoj majici, a vi možete gdje želite, kao npr. na jeansu, jakni, košulji ili jednostavno na platnu pa je držati u obruču na zidu kao ukras.

dzejna tojaga uvod u svijet veza

Ravni bod (eng. straight stitch)

Ravni bod je ujedno i najjednostavniji bod te sam sigurna da ste ga nekada negdje koristili. Napravite izlazni bod na željenom mjestu, a zatim vratite iglu ulaznim bodom u željenu tačku. Postupak je prikazan na slikama. U šemi je korišten za listove, roza veliki cvijet, pčelice, male bijele cvijetove.

Ravni bod vez Dzejna Tojaga

Obrnuti bod (eng. back stitch)

Obrnuti bod se koristi prilikom veza ravnih liniji, a ja ga koristim najčešće kada želim da izvezem slova, kao npr. u šemi za natpis “spring”. Potrebno je napraviti izlazni bod u početnoj tački, zatim ulazni bod u sljedećoj tački, zatim opet izlazni bod u narednoj tački i završni ulazni bod u istoj tački gdje ste prvobitno napravili ulazni bod. Postupak je prikazan na slikama.

obrnuti bod vez dzejna tojaga

Stabljika bod (eng. stem stitch)

Kao što i sam naziv kaže, mnogo podsjeća na stabljiku, a lično ga takođe koristim kada želim da izvezem grančice, drške od cvjetova itd. Napravite izlazni bod, zatim napravite razmak i ulazni bod (ne zategnite konac do kraja), napravite izlazni bod između ove dvije tačke i zategnite nit umjereno. Postupak je prikazan na slikama. U šemi je korišten za stabljike i drške cvjetova.

Stabljika bod vez dzejna tojaga

Francuski čvor (eng. french knot)

Ako želite da napravite male loptice, ukrase ili središnji dio cvijeta onda je francuski čvor idealan izbor za takvu teksturu. Napravite izlazni bod, pa zatim obmotajte oko igle konac tri puta te sa tako obmotanom iglom napravite ulazni bod u neposrednoj blizini izlaznog boda. Postupak je prikazan na slikama. U šemi je korišten za sredinu cvjetova i jorgovan/lavandu.

Francuski cvor vez dzejna tojaga

Lazy daisy bod

Ako želite da napravite latice cvijeta bez puno muke onda koristite lasy daisy bod. Napravite izlazni bod u dnu latice, zatim napravite i ulazni bod u neposrednoj blizini (ne zatežite konac do kraja). Izađite sa iglom u tački na samom vrhu latice i prebacite olabavljeni konac iza igle. Vratite se ulaznim bodom u tačku u neposrednoj blizini. Postupak je i ovaj put prikazan na slikama. Korišten u šemi za suncokretove latice kao i krila od pčelica.

Lazy daisy vez dzejna tojaga

Ruža/točak bod (eng. woven wheel)

Kao što se da zaključiti po nazivu, koristi se ako želimo da izvezemo trodimenzionalnu ružu. Potrebno je prvo da nacrtate krug sa neparnim brojem linija koje se spajaju u centru i između kojih je približno jedan razmak. Crtajte olovkom koja je namijenjena za platno i koja se može izbrisati ili isprati. Sada napravite pet ravnih bodova kao na slici. Napravite izlazni bod u blizini centra i provlačite konac ispod svakog drugog ravnog boda. Nastavite postupak sve dok ne ispunite krug i budete zadovoljni ružom. Kada ispunite krug, vratite se ulaznim bodom. Postupak je prikazan na slici.

Ako prvi put vezete, prije nego što krenete se DIY projektom i ukrašavanjem majice pomoću šeme dole, moj prijedlog je da prvo vježbate ove bodove. Ako ste vezli prije, šema dole vam ne bi trebala predstavljati problem.

Ruza vez dzejna tojaga

Napomene prije početka rada

Goblenski konac koji sam koristila je „Ljubica“. Vjerujem da postoje prodajna mjesta u vašem gradu gdje ga možete pronaći. Ja sam svoj kupila u Sarajevu u maloj radnji na Baščaršiji. Vi možete koristiti onaj koji imate u sličnim, istim ili potpuno različitim bojama nego što je bio moj izbor. Ako želite da koristite iste boje kao što sam ja, brojevi boja su sljedeći: žuta (303), bijela (335), svjetla prljavo roza (372), prljavo roza (373), smeđa (436), zelena (447), ciklama (539) i jorgovan (916). 

Prvo uradite motive koji se nalaze „iza“ (listovi, stabljike itd.) pa tek onda prednje centralne motive (cvjetovi, sredina cvjetova itd.). 

Ne zatežite pretjerano konac, preporuka je da tenziju držite korištenjem obruča za vez.

Nadam se da sam vas inspirirala bar malo da uzmete konac i iglu u ruke i stvorite unikatno djelo. 

ljubica vez konac

Šema za vez

sema za vez dzejna tojaga
Dzejna Tojaga
dzejna.tojaga@gmail.com
No Comments

Post A Comment