Zagreb Yarn Craft Fest

ZAGREB YARN CRAFT FEST- najava

Ljubitelji vune, konca, niti i pređa svih vrsta, došli su na svoje – ovu se subotu održava prvi zagrebački festival pletenja, heklanja, čipkarenja i ostalih tekstilnih tehnika, Zagreb Yarn Craft Fest!

Osim jedinstvene prilike za druženje i razmjenu iskustava, očekuje nas bogat program radionica i upoznavanje s domaćom scenom umjetnica i umjetnika, kao i jedinstvena modna revija Etno udruge “Vrijedne ruke” iz VInkovaca.

Ne brinite ako ste početnik/-ica ili tek razmišljate da se počnete baviti nekom od ovih tehnika, festival je otvoren svima i možda vas upravo on potakne da krenete u daljnje istraživanje i učenje neke nove vještine. Većina je radionica namijenjena upravo početnicima, a materijal i pribor su osigurani.

Radionice

Radionicu pletenja „O’pleti“ vodit će organizatorica i začetnica festivala, Adriana Meglaj. Adriana je međunarodno certificirana instruktorica pletenja i kukičanja s 11 godina iskustva u vođenju tečajeva, tako da s punim povjerenjem možete primiti igle u ruke i okušati se u ovoj vještini.

Ako ste se možda već okušali u heklanju ili kukičanju i želite unaprijediti vaše znanje, možete birati između dvije radionice namijenjene naprednim početnicima  Vratite se kući sa zvjezdicom koja može biti privjesak za ključeve ili ukras za bor ili pak s grafiti sličicom oka koju možete aplicirati na torbu ili neki odjevni predmet.

Radionicu heklanja zvjezdice vodi Maša Žarnić, umjetnica koja posljednjih 15 godina stvara pod pseudonimom Sušena Žemljica, dok će vas izradi graffiti sličice podučiti zagrebačka street art umjetnica Ivona Martinčić, poznatija kako Voona. 

Tradiciju makramea čuva i u svojim radovima dodatno oplemenjuje Danijela Stilin (brand Stilin Designs), koja će polaznicima makrame radionice pomoći izraditi lijep, moderan i ekološki ukras koji možete ponijeti kući i uljepšati vaš dom.

Vuneni čupavci i papučice izrađeni filcanjem svima su nam od djetinjstva ostali u pamćenju. Filcanje nudi poseban odnos s vunom, u njezinoj čupavoj fazi prije stvaranja niti. Instruktorica Ivna Hraste, dizajnerica koja je od malih nogu omađijana vunom, pomoći će vam stvoriti jedinstvene kreacije i otkriti mogućnosti oblikovanja češljane vune. 

Ljubitelji čipke naročito će uživati, jer prvo izdanje festivala nudi čak tri radionice čipke prikladne za početnike. 

Radionicu Idrijske čipke vodi Igor Beroš, svestrani mladi čipkar i pokretač međunarodnog festivala Men making lace. Igorove vještine uključuju i tkanje, pletenje, vez i šivanje no posebno mjesto u njegovom stvaralaštvu zauzela je upravo čipka. 

Bogatu hrvatsku tradiciju čipkarstva predstavit će nam i Udruga majstorica lepoglavske čipke čije će članice održati radionicu lepoglavske čipke, dok će članice etno udruge “Vrijedne ruke” iz Vinkovaca na svojoj radionici polaznicima i polaznicama pokazati kako izraditi sunčanu čipku.

Udruga “Škrinjica” iz Vinkovaca zabavit će polaznike besplatnom radionicom zidnjaka, zidnih ukrasa sa šaljivim natpisima.

Osim radionica i predstavljanja različitih tekstilnih tehnika, na festivalu imamo priliku poslušati i zanimljivo predavanje o tajnama stvaranja niti i njegove obrade a održat će ga Tea Šilić, poduzetnica koja je na domaće tržište uvezla poznate vunene pređe. 

Jednom kada uđete u svijet niti i klupka, ono vas neće prestati očaravati. Zato vas pozivamo da nam se pridružite na Zagreb Yarn Craft Festivalu.

Yu Stitch Kolektiv podržava festival kao medijski pokrovitelj, a organizatori festivala su tim kreativnih entuzijasta i pletilja početnika iz obrta Masala te O’pleti by Adriana Meglaj, škole za pletenje i kukičanje. 

Detaljnije informacije vezane uz raspored i ulaznice potražite na webu festivala (LINK).  

Marta Raljević
marta.raljevic@gmail.com

Povremeno živi u Zagrebu, povremeno u oblacima. Heklanje je za nju čudesna igra i sasvim novi svijet. Pronađite je na Instagram profilu @crnaocica

No Comments

Post A Comment