ZAŠTO VOLIM DA PLETEM

U posljednje vrijeme često možemo čuti kako nam pletenje, i heklanje, mnogo koristi za zdravlje,  fizičko, a još više psihičko. Mnogo je razloga zbog kojih nam te dvije igle ili heklica i klupko vune mogu pozitivno djelovati na raspoloženje. I dok pravim kafu, što mi je već navika prije nego što uzmem pletivo (pletilje će razumjeti), razmišljam o tome koje koristi baš ja imam od pletenja.

Prvo što mi pada na pamet, čak i kada samo pomislim na pletenje, jeste osjećaj sreće i zadovoljstva kada klupko vunice koristeći te dvije igle pretvorim u neki odjevni predmet koji ću da koristim. Jer dok birate vunu, već u glavi imate neku ideju i viziju šta bi to moglo da se isplete. Iako moram da priznam da je ta kupovina ponekad i impulsivna. Ali taj kreativni momenat uvijek postoji. Još kada počnete istraživati malo više o pletenju, koliko toga se nudi, pa uz to probudite maštu i inspiraciju…

Pletenje kao modni fenomen i spoznavanje (sopstvenih) vrijednosti

Na ovo se veže naravno i to što ćete uštediti na kupovini kratkotrajnih odjevnih predmeta, jer će vam biti draže da ispletete nešto sebi i tako dobijete odjeću koja je kvalitetnija od fabričke robe i koja duže traje. A  najvažnije u svemu jeste da je to što nosite unikat.

A kada nosimo nešto što smo sami napravili tj. ispleli i uz to dobijemo komplimente, naravno da nam raste i samopuzdanje, što je još jedna od koristi.

Pletenje kao tradicija i održavanje niti između generacija ( veza sa precima )  

Nakon ovoga sjetim se kako dok pletem nastavljam tradiciju, jer kod mene u porodici se oduvijek plelo. Za nas sentimentalne puno znači kada nas pletenje podsjeti na to kako smo plele sa svojim starijim članovima porodice, od kojih neki nisu više s nama.

Pletenje je nova joga

Ono što je, pak, većini najbitnije jeste da pletenje oslobađa od stresa. Ritmički pokreti djeluju kao neki vid meditacije i pozitivno djeluju na mozak i smiruju nas na zdrav način.  Danas su mnogi ljudi anksiozni, a pletenje onima koji se tako osjećaju može predstavljati neku sigurnu zonu i spriječiti napade panike.

 

 
View this post on Instagram
 

A post shared by Đelila Đokić (@emili_naomi_)

Pletenje kao društvena aktivnost 

I na kraju, ovo što sam uzela da napišem i podijelim s vama je jedna od najvećih koristi za mene. Nikada nećete biti usamljeni. Uvijek ćete naći neku pletilju koja je raspoložena za druženje i razmjenu iskustava i ideja, raspravu o  mustrama i vuni.   

Još je mnogo koristi koje će vama sigurno naumpasti. A ja sada idem da napravim još jednu kafu, smjestim se na kauč, ušuškam u dekicu i pređem nekoliko redova džempera kojeg sam započela. Jer to je za mene pletenje, ušuškanost u svakom smislu. A i jedva čekam da završim džemper.    

 

Đelila Hardauš
djeliladjokic@gmail.com

Đelila je izvrsna pletilja koja svoje spretne ruke upošljava na različite načine i ostvaruje svoju kreativnost kroz pletenje, kukičanje, šivenje, baštovanstvo... Njen rad možete pratiti na njenom Instagram nalogu @emili_naomi_

No Comments

Post A Comment